Praktijkvoorbeeld Sociaal ondernemen Inclusiviteit en sociale cohesie

Sociaal revalideren creëert ruimte om weer van waarde te zijn

26 mei 2025 | Leestijd: 5 minuten
Na een ongeval of chronische ziekte is revalideren vaak pas het begin. De weg terug naar een ‘normaal’ gezinsleven, werk, sport en sociale activiteiten vraagt tijd, energie en doorzettingsvermogen. Het inclusiepact Sneller Onbeperkt Meedoen maakt de negatieve gevolgen van dit zwarte gat na de revalidatie expliciet zichtbaar. Een aanpak met oog voor de individuele mensen en wensen, waardoor zij sneller weer kwaliteit van leven ervaren. Voor de zorgverzekeraar en de gemeente levert deze aanpak bovendien een enorme kostenbesparing op.

Auteur(s)

Maite Gadellaa en Inge Vuijk (Rehab Academy)

De kiem voor het inclusiepact werd al meer dan tien jaar geleden gelegd, toen Rehab Academy zag dat het bestaande revalidatiesysteem vaak uitgaat van een medische aanpak. Wat ontbreekt, is aandacht voor het zwarte gat na de revalidatie: de route terug naar school, werk of een sociaal netwerk. “Veel mensen lopen dan vast”, vertelt Inge Vuijk van de Rehab Academy. “Gemiddeld kost deze zoektocht vijf tot zeven jaar. Mensen zijn dan volgens medische termen zo ver als mogelijk hersteld, maar missen perspectief, zelfvertrouwen of noodzakelijke nieuwe sociale vaardigheden. We zien dan dat ze te lang en vaak alleen aan de zijlijn komen te staan, en dat heeft sociale en maatschappelijke gevolgen. Met het inclusiepact Sneller Onbeperkt Meedoen willen we dat patroon doorbreken, met een aanpak die mensen op weg helpt sneller en duurzamer onbeperkt mee te doen.”

Het programma van Sneller Onbeperkt Meedoen biedt deelnemers training en coaching waardoor ze binnen twee, drie jaar hun leven weer op de rit hebben. “Voor gemeenten kan dat een kostenbesparing tot 30.000 euro per inwoner, per jaar opleveren en tot 30.000 euro per jaar voor de zorgverzekering”, vertelt Vuijk. “Dat is uitgerekend door het Instituut van Publieke Waarden, partner in ons inclusiepact. Toch blijft steeds een grote vraag wie – gemeente of zorgverzekeraar – in het verlengde van fysiek/medisch revalideren verantwoordelijk voor de bekostiging van sociaal revalideren.”

Wat is sociaal revalideren?

Sociaal revalideren betekent dat iemand na een ingrijpende gebeurtenis of langdurige uitval de tijd en ondersteuning krijgt om opnieuw diens plek in de samenleving te vinden. Het gaat niet om fysiek herstel, maar juist ook om het vinden van nieuwe manieren om te werken, sociale contacten te onderhouden en weer van betekenis te zijn. Het is een aanpak die de identiteit van mensen serieus neemt en hen ondersteunt bij het hervinden van hun eigenwaarde en betekenis. In het programma Sneller Onbeperkt Meedoen oefenen deelnemers met vaardigheden die daarvoor nodig zijn, zoals initiatief nemen, omgaan met veranderingen en zoeken naar wat wél kan. Daarbij is er aandacht voor persoonlijke begeleiding en het leren van en met elkaar. Ook naasten kunnen meedoen, zodat ze thuis samen verder kunnen zoeken en meedoen. Het inclusiepact Sociaal Revalideren is een initiatief van:

Ruimte voor herstel in sociaal domein

“In veel bestaande systemen ligt de nadruk vaak op directe uitstroom naar werk”, legt Vuijk uit. “Maar voor veel mensen werkt die aanpak niet. Ze vallen later alsnog uit, raken ontmoedigd of verdwijnen uit beeld. En dat alleen omdat ze onvoldoende zijn toegerust om weer aan het arbeidsproces deel te nemen. Dat is zonde, want ook deze groep mensen heeft potentie als ze voldoende scherp hebben welke regelmogelijkheden ze nodig hebben om duurzaam te re-integreren.” Sociaal revalideren is volgens Vuijk ook een antwoord op de groeiende zorgkosten en personeelstekort in de samenleving. “Met het programma leren we mensen weer zoveel mogelijk zelf te doen en te regelen, waardoor ze bewezen minder gebruik maken van zorgprofessionals of inadequate voorzieningen. Onze ambitie is dat sociaal revalideren een vanzelfsprekend onderdeel wordt binnen het sociaal domein – lokaal verankerd, samen vormgegeven en afgestemd op de leefwereld van mensen. Vanuit de overtuiging dat iedereen van waarde wil en kan zijn, als je de mensen zelf daarbij op weg helpt en toerust. Niet zorgen voor mensen, maar zorgen dat mensen zelf weer aan het roer komen te staan.”

Op berenjacht. Thema ‘leeuwen en beren op de weg’ is een veelvoorkomend thema bij de deelnemers (foto: Paulien Kluver)

Het inclusiepact als netwerk

Het initiatief voor het inclusiepact komt voort uit een gedeeld ongemak bij diverse partijen: het huidige systeem biedt onvoldoende ruimte voor maatwerk. Vanuit die gedeelde urgentie ontstond een netwerk van pioniers dat samen een voorstel schreef voor een landelijke en lokale aanpak. Aan het pact nemen uiteenlopende partijen deel: van patiëntenverenigingen, gemeenten en zorginstellingen tot sociale ondernemers, kennisorganisaties en het maatschappelijk middenveld. Deze netwerken vormen het hart en werken samen aan deze aanpak. “We draaien pilot trainingsprogramma’s en werken daarin samen met de verwijzende partijen in het sociaal domein en de revalidatie. Verder hebben we tools ontwikkeld voor de deelnemers aan het programma om thuis mee verder te kunnen”, vertelt Vuijk. “We zetten ervaringsdeskundigheid in als één van de belangrijke werkzame elementen.”

Wat is een inclusiepact?

Een inclusiepact is een coalitie van bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheden in een bepaalde sector of regio die met elkaar samenwerken aan concrete acties die belemmeringen voor mensen met een beperking wegnemen. Het ministerie van VWS ondersteunt met Doe onbeperkt mee deze goede initiatieven en nieuwe impulsen die bijdragen aan de participatie van mensen met een beperking.

“Zo’n pact is meer dan een intentieverklaring”, benadrukt Vuijk. “Het brengt partijen bijeen die allemaal hun eigen ervaring met de thematiek en netwerk meebrengen. Door onderling vertrouwen, gedeelde taal en gezamenlijke doelen geven we samen vorm aan deze innovatie. Naast de pactpartners maken inmiddels ook gemeenten ruimte en budgetten vrij voor de pilotprogramma’s. Lokale maatwerkbudgetten, creatieve inzet van voorzieningen en het loslaten van standaardtrajecten zijn daarbij essentieel”, volgens Vuijk. “Creëer ruimte voor een experiment. Wijk zo nodig af van standaardprocedures, en luister naar de mens in kwestie als deze zelf een oplossing aandraagt. Dat dat vraagt lef van zowel beleidsmakers als uitvoerders.”

Ludieke werkvormen helpen gesprek op gang brengen rond een thema (foto: Paulien Kluver)

Samenwerken aan duurzaam herstel

De aanpak sociaal revalideren richt zich op drie actielijnen:

  1. Persoonlijke ondersteuning: deelnemers krijgen ondersteuning gericht op volwaardig meedoen in de maatschappij op een manier die bij de nieuwe situatie past.
  2. Structurele inbedding Sociaal Revalideren: helder krijgen wie verantwoordelijk is voor dit deel van een revalidatie/re-able traject.
  3. Systeemontschotting: gemeenten en organisaties werken samen aan het wegnemen van bureaucratische drempels en het mogelijk maken van maatwerk.

Deze aanpak vraagt volgens Vuijk om een ander perspectief op revalideren. “Meedoen met een beperking is niet vanzelfsprekend, je kunt het wel leren.” De eerste resultaten zijn veelbelovend. Deelnemers begeven zich weer vrijer in de samenleving, ervaren meer zelfvertrouwen en kijken weer positief naar de toekomst. Een deelnemer verwoordde het treffend: “Ik was aan het overleven en ben nu weer aan het leven.” Of: “Ik ben zelfstandiger geworden, ga er meer op uit en ervaar meer eigen mogelijkheden.”

Expositie – Impact – Sneller Onbeperkt Meedoen

Deze expositie toont elf levens gekleurd door een handicap. Rauwe, kwetsbare en krachtige verhalen van mooie gewone mensen en de zoektocht naar hun veranderde plek in de maatschappij.

 

 

Leer- en ontwikkeltraject inclusiepacten

Hoe draag je concreet bij aan het verbeteren van de participatie van mensen met een beperking? Organisaties die zich hebben verbonden in een inclusiepact buigen zich over deze vraag. Wij ondersteunen hen met een leer- en ontwikkeltraject op maat.

Lees meer

Contact

Suzanne Smeets Sociale inclusie en leefbaarheid 06 13 61 77 67

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan