Praktijkvoorbeeld Huisvesting aandachtsgroepen

Woningcorporatie Woonmensen heeft ruimte voor iedereen

21 januari 2019 | Leestijd: 3 minuten
Het realiseren van een ontmoetingsplek waar iedere buurtbewoner zich thuis voelt, is niet makkelijk. Woningcorporatie Woonmensen begon samen met de gemeente Apeldoorn en zorginstellingen, informatiecentra voor de buurtbewoners op te zetten. Inmiddels zijn deze centra uitgegroeid tot ontmoetingsplekken waar iedereen zich thuis mag voelen en talenten worden ontdekt en benut. Een interview met Ismael Fungo, buurtontwikkelaar bij Woonmensen en Trijn de Vries manager zorginstelling Philadelphia.

Auteur(s)

Langs de deuren

Bezoekers komen meestal niet vanzelf naar de ontmoetingsplekken. ‘’Ik heb gisterenavond nog een rondje langs de deuren gemaakt met mijn collega’s van zorginstelling Philadelphia. Dan vraag ik bewoners mee voor een maaltijd op één van de ontmoetingsplekken bij Woonmensen’’, zo vertelt Fungo. Dit ‘warme welkom’ helpt mensen de eerste stap te maken naar de ontmoetingsplek, daarna komen ze vaak terug. Fungo: ‘’ik neem alle bewoners mee, zodat zij elkaar leren kennen en aanspreken, dan ben je woon- en sociale problemen voor.’’ Op deze manier helpt Woonmensen bewoners aan dagbesteding en wordt tegelijkertijd overlast in de complexen verminderd.

Sleutel tot succes

Met de komst van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) stelde gemeente Apeldoorn zich ten doel individuele begeleiding waar mogelijk collectief te organiseren. Dankzij een goede samenwerking met zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporatie Woonmensen is dit er nu. De Vries vertelt: ’’Wij hebben heel veel te danken aan Woonmensen, zij hebben in het begin ruimtes opgeknapt en bekostigd. Zodat het ook echt een ontmoetingsplek kon zijn.’’ De combinatie van professionele begeleiding bij de dagbesteding, juridische hulp, activiteitenbegeleiding door vrijwilligers en een inloophuiskamer maakt dat echt iedereen komt naar één van de ontmoetingsplekken. ‘’Deze samenwerking is de sleutel tot succes’’, aldus De Vries.

Echt iedereen is welkom

Op de ontmoetingsplekken komen buurtbewoners met en zonder beperkingen samen. Dit waren voorheen twee werelden. Dankzij de komst van (enkele) beroepsmatige hulpverleners kunnen ook buurtbewoners met zwaardere beperkingen hier terecht. ‘’Er gebeuren mooie dingen. Bezoekers helpen elkaar. De ene bezoeker verzamelt de reclame folders, de volgende zoekt de gewenste producten en weer iemand anders doet de boodschappen’’, zegt De Vries. Bezoekers en professionals helpen en versterken elkaar en het zorgt voor een diversiteit aan bezoekers.

Een gezamenlijke maaltijd

“Eten verbindt ‘’, vertelt Fungo. Het bereiden van een maaltijd op de ontmoetingsplekken is nu een vaste activiteiten geworden. Bezoekers helpen in de bereiding of dekken bijvoorbeeld de tafel. Het jaarlijkse kerstdiner wordt groots aangepakt. ‘’Wel 170 (eenzame) mensen komen hierop af, zij hebben immers geen familie waar een (kerst)diner op hun staat te wachten.”

Weer aan het (vrijwilligers)werk

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt kunnen ook voor activiteiten terecht op de ontmoetingsplekken van de gezamenlijke organisaties en Woonmensen. Zij krijgen begeleiding of scholing en dragen bijvoorbeeld bij aan het beheer en onderhoud van de ontmoetingsplekken of zijn (vrijwillig) gastheer of -vrouw. ‘’Ik ga bijvoorbeeld naar Syrische nieuwkomers en vraag wat voor activiteit zij willen doen. Soms is dat een lokale maaltijd maken. Dan laat ik hen een driegangenmenu bereiden, ondertussen hebben de drie Syrische broers een goed lopend restaurant in Apeldoorn’’, vertelt Fungo trots.

Voor iedereen wat wils

De Vries vertelt, ‘’we zien dat bezoekers gaan ‘hoppen’ naar andere locaties. Op zoek naar een activiteit of begeleiding die beter aansluit.‘’ Iedere bezoeker vindt zijn plek. Dit is mogelijk omdat elke ontmoetingsplek zijn eigen openingstijden en begeleiding heeft. ‘’In de dorpen bepalen vrijwilligers de openingstijden, de andere ontmoetingsplekken zijn soms wel zeven dagen per week van 9.00 uur tot 21.00 uur open’’, zegt Fungo . ’’Dit is prachtig om te zien. Er is echt een ontmoetingsplek voor iedereen!’’, vertelt De Vries.

Ismael Fungo is buurtontwikkelaar bij Woonmensen en Trijn de Vries is manager bij zorginstelling Philadelphia.

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan