Podcast31 – #4 Data in de stad

Gemeenten beschikken over steeds meer data binnen het sociale, economische en fysieke domein. Dit soort data is enorm waardevol, want hiermee kun je bijvoorbeeld vraagstukken beter begrijpen en beleid gerichter opstellen of aanpassen. Daarmee kun je de stad aantrekkelijker, duurzamer en leefbaarder maken. Maar hoe en waar begin je dan met data? En wat is ethisch verantwoord? In Podcast31 praten we over de mogelijkheden en moeilijkheden van datagestuurd werken.

In het magazine Data in de stad klopte Platform31 aan bij verschillende data-experts om de kansen en uitdagingen van datagestuurd werken voor gemeenten in kaart te brengen. Hoe en welke data kun je bijvoorbeeld koppelen? En hoe houd je rekening met de verschillende publieke waarden? In Podcast31 praten we verder over datagestuurd werken. Wat vergt dit van je ambtelijke organisatie? Hoe begin je? Wat levert het op? En welke ethische overwegingen moet je maken?

Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Fenneke van der Aa met:

  • Jeroen Weekers (gemeente Eersel, coördinator Rural Data Center)  
  • Tom Pots (gemeente Zaanstad) 
  • Jiska Engelbert (Erasmus Universiteit en Centre for Bold Cities) 

Podcast31 – aflevering 4: Data in de stad

Meer lezen: magazine Data in de stad

Platform31 maakte eerder het magazine Data in de stad speciaal voor ambtenaren die de verschillende (gemeentelijke en niet-gemeentelijke) datastromen willen gebruiken om beleid aan te scherpen. Met interviews, columns, een visueel stappenplan en achtergrondverhalen belichten we onder andere met welke publieke waarden je dan rekening moet houden en hoe je oog houdt voor de bewoner bij het gebruik van persoonsgebonden data. Ook keken we hoe Zaanstad, Zoetermeer, Rotterdam en Leiden in hun praktijk data gebruiken. En hoe de gemeenten Maassluis, Vlaardingen en Schiedam op dit vlak samenwerken.

Terugkijken: masterclass Samen naar een slimme stad

Afgelopen juni organiseerde Platform31 ook de masterclass Samen naar een slimme stad. Daarin vertelt onder andere Jeroen Weekers (gemeente Eersel) over de data-aanpak in De Kempen en gaat Linda Kool (Rathenau Instituut) in op de borging van publieke waarden bij digitale innovatie in de stad. Bekijk de masterclass of lees de vier belangrijkste lessen van de masterclass.