Wanneer bereikt de bouw het kantelpunt voor grootschalige innovatie?

19 januari 2022 | Leestijd: 2 minuten
Wat mij opvalt is dat er geen verandering komt tot de noodzaak te hoog is, waardoor er een soort ‘pressure cooker’-effect gaat spelen. Dan kan ineens alles. Een recent voorbeeld is natuurlijk de vaccinontwikkeling bij het coronavirus. Gaat iets soortgelijks gebeuren nu de woningnood hoog is en de gasprijzen uit de pan rijzen?

Auteur(s)

Ulla-Britt Krämer

In samenwerking met

Pak de huizen lekker in

Neem eens het INDU-ZERO-project. In vier jaar tijd heeft een internationale groep een blauwdruk ontwikkeld voor een volautomatische Smart Fabriek die maar liefst 15.000 renovatiepakketten per jaar kan produceren en monteren en dat tegen de helft van de huidige prijs. Dat is precies wat we nu nodig hebben zou je denken. Alle huizen lekker van buiten inpakken en van het gas afhalen lijkt een goed plan. Maar waarom wordt het uitgewerkte plan, dat ook nog een goede financiële businesscase heeft, niet direct uit de handen van de projectgroep getrokken en omgezet naar de praktijk? We moeten in Nederland immers niet alleen 15.000 huizen per jaar renoveren maar liefst 200.000! Hier komt een ander factor kijken en dat is gewenning.

Nederlands spreekwoord in de praktijk gebracht

Met iemand die een Duits-Zweedse achtergrond heef, viel me meteen een Nederlandse gezegde op. “Doe normaal dan doe je gek genoeg”. Dit gezegde is helaas niet alleen voor Nederlanders maar ook voor veel andere landen van toepassing. Alles wat nieuw en nog niet bewezen is, wordt met argusogen bekeken. Je moet eerst over een langere periode aantonen dat het werkt. Zeker als je over grotere investeringen en een omwenteling in een sector praat, in dit geval een traditionele sector als de bouw.

Het kantelpunt is nu bereikt!

Is de huidige situatie schijnend genoeg om in beweging te komen en nieuwe ideeën te omarmen? Of wachten we met zijn allen rustig af tot het te laat is en de situatie nog schrijnender moet worden, voordat we met zijn allen in beweging komen? Het wordt tijd dat we wakker worden en onze eigen toekomst vormgeven, zodat we niet achter de feiten en de hoge energierekeningen aan lopen. Het wordt tijd om nieuwe ideeën in de bouw te omarmen en snel om te zetten in de praktijk. Daar hebben we iedereen bij nodig!

Ulla-Britt Krämer is internationaal projectleider Nieuwe Energie Overijssel bij de provincie Overijssel.

 

 

 

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan