Tips Woningvoorraad benutten

Zeven ingrediënten voor draagvlak bij optoppen van gebouwen

14 mei 2025 | Leestijd: 5 minuten
Zoals bij elke ruimtelijke ontwikkeling is ook bij het optoppen van bestaande gebouwen (= toevoegen van extra verdiepingen) participatie van bewoners, omwonenden en andere belanghebbenden van groot belang. Maar er is meer nodig om de handen ervoor op elkaar te krijgen en te voorkomen dat bezwaarprocedures de bouw van duizenden woningen vertragen. Laat bijvoorbeeld bestaande bewoners meeprofiteren van de voordelen en tref maatregelen om overlast tijdens het optoppen te voorkomen. Dit artikel zet deze en andere ingrediënten voor draagvlak bij optoppen op een rijtje.

1. Onderzoek of instemming voor optoppen nodig is

Als een gebouw één eigenaar heeft – bijvoorbeeld een corporatie of belegger – is voor enkel optoppen participatie en draagvlak juridisch niet verplicht. Het dak is van de gebouweigenaar en die kan zelf besluiten wat ermee te doen. Dat ligt anders bij een VvE. Er is wel toestemming vereist als er sprake is van aanpassingen in de woning van een huurder (bij renovatie).

Moreel ligt dat natuurlijk anders, participatie en draagvlak zijn altijd van belang bij elke ruimtelijke ontwikkeling, dus ook bij een optopproject. Niemand is erbij gebaat als de verouderde woningen eronder niet ook worden aangepakt; dat zorgt enkel voor wrok bij de bewoners daarvan.

Bruikbare argumenten om bewoners ‘mee te krijgen’ bij het optoppen van woningen:

  • Pak waar mogelijke de gehele voorraad aan en communiceer dit ook: “We gaan overal woningen optoppen. U bent toevallig de eerste. Het is nuttig voor…” etc.
  • Doe een moreel appèl op een bijdrage aan het oplossen van woningnood; voor de meeste mensen is dit een herkenbaar probleem. Zij zullen zich willen inzetten voor extra woonruimte voor jongeren die te lang thuis wonen of voor gescheiden ouders die geen woonruimte kunnen vinden met hun kind.

2. Bied ook de zittende bewoners voordelen

En dat kan op verschillende manieren:

  • Bied de nieuwe optopwoningen eerst aan de zittende bewoners aan. In Frankrijk hebben de bovenste bewoners een eerste recht, vervolgens afdalend naar beneden.
  • Als er – bij het optoppen – een lift wordt toegevoegd, zullen minder mobiele bewoners daar blij mee zijn.
  • In een groter complex kunnen voorzieningen als huismeester en gezamenlijke ruimtes in stand blijven, of juist worden toegevoegd. Meer bewoners maken die net wat sneller (financieel) haalbaar.
  • De extra woningen dragen bij aan de leefbaarheid en diversiteit in de wijk. Door woonruimte voor specifieke doelgroepen, zoals starters of ouderen, te creëren wordt deze wijk meer divers en ontstaat er meer draagvlak voor voorzieningen in de wijk. En daar profiteert iedereen van.
  • Combineer optoppen met renoveren en verduurzamen. Ook zittende bewoners krijgen er dan iets voor terug: meer kwaliteit en comfort en een lagere energierekening. Hoewel voor verbetering wel 70 procent instemming nodig is, is het aantrekkelijk voor de zittende bewoners om hiermee in te stemmen.
Spelbord van de serious game ‘Afwegen van belangen bij optoppen’Spelbord van de serious game ‘Afwegen van belangen bij optoppen’

3. Weeg af wat prioriteit heeft: parkeren of woonruimte?

  • Parkeren en parkeernormen zijn bij veel woningbouwprojecten (ook optoppen) al snel een issue. Bedenk dat de gemeente zelf parkeernormen kan vaststellen met een hoge en een lage bandbreedte. Kijk daarbij naar woningtypes (groot-klein), huishoudenssamenstelling (alleen/gezin/student), eigendomsvorm (huur-koop), prijsklasse (duur, goedkoop), locatie in de stad, deelauto’s. Dit zijn allemaal factoren die autobezit beïnvloeden. Start met een analyse van de feitelijke parkeerdruk (ga tellen!), en beoordeel of de beoogde woningtoevoeging tot parkeerproblemen gaat leiden.
  • Analyseer de omgeving van de optopping; hoogstedelijke gebieden dicht bij een ov-station hebben andere parkeernormen nodig dan in meer landelijke gebieden.
  • Ga op basis van de analyse van gegevens in gesprek met de gemeente.
  • Als de parkeerdruk hoog is, kijk of ruimtelijke maatregelen soelaas kunnen bieden: dwars- of schuinparkeren, wegversmalling, eenrichtingsverkeer. Of hanteer vergunningparkeren. Allemaal mogelijkheden om wél extra woningen te kunnen toevoegen.
  • Meer hierover lees je in de publicatie ‘Parkeren en woningbouw, slimmer omgaan met parkeernormen’.

4. Beperk de bouwoverlast met prefab-oplossingen

Er komen steeds meer prefab-optopwoningen en -tussenconstructies (de intermediairs) beschikbaar. Met prefab kun je de bouwoverlast beperken tot hooguit enkele dagen. Zo voorkom je eindeloos lijkende hei-overlast bij optoppen.

5. Bied bewoners tijdelijk vervangende woonruimte aan

Als werkzaamheden langer duren, willen sommige bewoners dat liever niet dagelijks meemaken. Bied hun vervangende woonruimte, een hotel, of een midweek elders aan. De ‘echte’ werkzaamheden zijn vaak in een paar dagen achter de rug.

Spelers van de serious game ‘Afwegen van belangen bij optoppen’ zitten rond de tafel en spelen het spel.

6. Kom ondernemers tegemoet bij financieel nadeel

In sommige wooncomplexen zijn winkels en andere voorzieningen aanwezig, doorgaans in de plint. De bouwwerkzaamheden kunnen omzetderving tot gevolg hebben. Bied hun compensatie of vergoeding bij omzetderving. Of geef ze de kans om op een andere manier of moment extra omzet te realiseren.

7. Investeer in voorlichting en participatie

Verwacht je weerstand?

  • Vermijd dan een bijeenkomst met de notabelen op het podium en (buurt)bewoners in de zaal. Kies liever voor kleinere bijeenkomsten, met statafels per thema en waar belangstellenden kunnen rondlopen, zonder één specifieke aanvangstijd.
  • Vertel een eerlijk en helder verhaal. Doe geen valse beloftes. Maak duidelijk wat al is bepaald en op welke punten de plannen nog kunnen worden aangepast na inspraak van bewoners.
  • Zorg van tevoren dat het huiswerk is gedaan over bijv. effecten op parkeren en bezonning en schaduwwerking van een optopproject.
  • Neem bewoners serieus en luister naar hen. Vorm een team en kom tot gezamenlijke oplossingen waar mogelijk. Realiseer dat een voorlichtingsbijeenkomst slechts één activiteit is van het participatieproces.

Serious game ‘Afwegen van belangen bij optoppen’

Om te oefenen met hoe verschillende belanghebbende partijen elkaars belangen tegen elkaar kunnen afwegen, ontwikkelde de provincie Zuid-Holland een serious game. Het spelen van zo’n serious game draagt bij aan meer begrip voor elkaars belangen. Zo werd de deelnemers gevraagd na te denken over vragen als: hoe ga je om met een verouderend gebouw, met seniore bewoners die slecht ter been raken, met een gezin in een te kleine woning, met omwonenden die hun auto wel kwijt willen kunnen, met omwonenden die bang zijn de zon in hun tuin kwijt te raken, met mensen die graag meer speelgelegenheid voor hun kinderen willen en mensen die meer groen willen in de buurt, met een corporatie die niet al te ruim bij kas zit en met een gemeente die geen ruzie wil, enzovoort. Tijdens dit ‘bordspel’ proberen zes partijen tot de beste oplossing te komen. Als meerdere groepen het spel tegelijk spelen, kunnen alle deelnemers elkaars uitkomsten en afwegingen achteraf bespreken.

Meer weten over de serious game?

Stuur dan een e-mail aan Jeroen Moors van de provincie Zuid-Holland.

Serious game ‘Afwegen van belangen bij optoppen’

Dit artikel kwam tot stand door inbreng van deskundigen vanuit gemeenten, corporaties, adviesorganisaties, Rijksoverheid en ontwikkelaars: Jeroen Moors (Provincie Zuid-Holland), Arlinde Dul* (Stec Groep), Hans Sparreboom (De Optoppers), Hesly Bentvelsen (De Optoppers), Huibert Verdoold (Provincie Gelderland), Ilse Dronkert (Gemeente Amsterdam), Jeffry den Outer (Dura Vermeer), Jeroen Lokerse (Optoppen), Jeroen Rutte (HDO Groep), Joost Breed (Stek wonen), Karim Jaspers (Team Topup), Peter Paul Lippinkhof (Havensteder), Thijs Müller (Creative City Solutions), Victoria ten Hulsen (Gemeente Amsterdam), Mariam Shaaban (VRO), Chantal Inia (VRO), Eric Aerts (Woonbedrijf), Arthur Lippus (KMIDB), Benjamin den Butter (FAIR Advocaten), Janine Verhoef (Gemeente Wageningen), Richard de Rooy (Zero Stage), Erin Franken (Stadgenoot), Anne van Summeren (Platform31), Frank Wassenberg (Platform31).

*Arlinde Dul van de Stec Groep is een van de auteurs van de ‘Praktische handreiking voor optoppen’ (pdf). Zij focust zich op participatie van bewoners, omwonenden en andere belanghebbenden en op de wijze waarop je draagvlak voor optoppen kunt creëren.

Onderdeel van een reeks artikelen

Dit artikel is het vijfde en laatste in een reeks, waarin we telkens inzoomen op een thema dat belangrijk is voor het bevorderen van het optoppen van bestaande gebouwen. De reeks richt zich op het wegnemen en oplossen van vier categorieën knelpunten: bouwkundig/technisch, financieel, juridisch/planologisch en draagvlak.

Contact

Anne van Summeren 06 17 85 48 53

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan