Wordt betalen voor impact het ‘nieuwe normaal’?

14 september 2022 | Leestijd: 2 minuten
Tijdens een online sessie werd ik geïnspireerd door de impact onderneming Puik Werkt uit Rotterdam. Deze onderneming biedt jongeren ‘van de straat’ binnen veertien dagen een contract en gelijktijdig een opleiding tot ambachtsman ongeacht de problematiek. In de praktijk ziet Puik dat het salaris en het contract jongeren motiveert. Daardoor kan Puik de hoogste competenties uit de jongeren halen en blijvende impact in hun levens maken. Op deze manier worden zij ‘echte vaklui’ die niet in de productie verdwijnen.

Auteur(s)

Impact ondernemers bieden vaak onconventionele oplossingen met een hoge maatschappelijke impact. Helaas is het vinden van financiering om deze oplossingen ook daadwerkelijk uit te voeren lang niet altijd eenvoudig. Impact ondernemers worden normaal gesproken niet anders gefinancierd dan reguliere ondernemingen. Doordat impactondernemers wel veel tijd, energie en geld steken in het creëren van impact is de businesscase van de onderneming vaak lastig rond te breien. En dat vind ik jammer, want de gecreëerde impact van een onderneming als Puik Werkt levert wel veel waarde op!

Met de City Deal Impact Ondernemen werken we naar een ecosysteem waarin het voor overheden en consumenten vanzelfsprekend wordt om samen te werken met impactondernemers. Tegelijkertijd bevragen we ook de manier waarop we met hen samenwerken en dus de manier waarop we hen financieren. Want waarom betalen we impactondernemers eigenlijk niet voor het resultaat dat zij behalen? De komende tijd gaat de City Deal Impact Ondernemen vanuit het financieringsspoor aan de slag met die vraag. Verschillende pilots waarin geëxperimenteerd wordt met resultaatfinanciering, lichten we uit. Daarnaast gaan overheden, financiers en ondernemers met elkaar in gesprek over het hoe en wat rondom resultaatfinanciering. Samen onderzoeken we de obstakels en verkennen we hoe resultaatfinanciering het nieuwe normaal wordt.

Annemiek van Tol, werkt bij Platform31 aan impact ondernemen.

 

 

 

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan