Ongelijk investeren voor gelijke kansen: de Amsterdamse aanpak
Meer mensen, meer geld en meer aandacht naar de buurten waar investeren het hardst nodig is: do's en don'ts toegelicht.
De brede wijkaanpak in kwetsbare wijken is terug van weggeweest. Steeds meer lokale wijkcoalities beogen met deze domeinoverstijgende gebiedsgerichte werkwijze antwoorden te formuleren op diverse maatschappelijke vraagstukken die landen in hun meest kwetsbare wijken. De meeste steden in Nederland hebben namelijk te maken met toenemende segregatie, met name op sociaaleconomisch vlak en in het verlengde daarvan op diverse kwetsbaarheden. Dit zorgt voor toenemende verschillen in leefbaarheid tussen wijken, en voor buurtverval en kansenongelijkheid voor bewoners in kwetsbare wijken.
Om dit te doorbreken ondersteunt het Rijk met het Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid (NPLV) lokale coalities in 20 kwetsbare gebieden langjarig met additionele aandacht, inzet en financiële middelen. Maar ook in veel andere gemeenten is de brede wijkaanpak terug van weggeweest. Ook hier groeit het besef dat ongelijk investeren voor gelijke kansen nodig is in de stad en ziet men bovendien koppelkansen door diverse opgaven gebiedsgericht op te pakken. Zonder veel extra rijksmiddelen en -aandacht proberen deze lokale wijkcoalities om antwoorden te vinden op maat voor de wicked problems in hun wijken.
Om gemeenten en hun wijkpartners te ondersteunen organiseert Platform31 een Community of Practice Werken aan brede wijkaanpak voor wijkcoalities uit G40-steden. Met wetenschappelijke kennis en lessen uit bestaande praktijken krijgen wijkaanpakken die nog aan de start staan of net gestart zijn, de ondersteuning en hulp om te versnellen.
In drie op maat gemaakte bijeenkomsten in 2025 op locatie, gaan deelnemers aan de slag met procesvragen én domeinoverstijgende thema’s. Dit gebeurt door middel van excursies, gecombineerd met intervisie en inbreng van experts van Platform31, WijkWijzer, NPLV en praktijkmensen uit langer lopende wijkaanpakken. De inhoud van de bijeenkomsten wordt volledig ingevuld op basis van de behoeften van de deelnemers.
Kunnen jij en je wijkpartners ondersteuning gebruiken bij het inrichten en uitrollen van de lokale wijkaanpak en wil je in gesprek gaan met wijkaanpakkers elders in het land? Meld je dan voor maandag 19 mei aan voor de Community of Practice Werken aan brede wijkaanpak. Na aanmelding ontvang je een intakeformulier en een uitnodiging met Teamslink voor onze online opstartbijeenkomst op woensdag 11 juni van 13 tot 14 uur.
Wil je meer informatie? Neem dan contact op met Jeroen van der Velden.