Wat is er nodig voor toekomstbestendige samenwerking bij woningbouw?

Podcast Versnellingskamers markt-overheid, aflevering 2

22 september 2022
Goede samenwerking tussen markt en overheid is belangrijk om woningbouw te versnellen. Toch loopt de samenwerking tussen projectontwikkelaars en gemeenten soms stroef waardoor woningbouwprojecten vertraging kunnen oplopen. In een aantal versnellingskamers markt-overheid leggen projectontwikkelaars en gemeenten een aantal vragen over een concreet woningbouwproject voor aan onafhankelijke experts van het Expertteam Woningbouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In 2021 vond de eerste ronde versnellingskamers plaats. In drie podcasts delen experts die bij de versnellingskamers betrokken waren samen met andere belanghebbenden, hun ervaringen, adviezen en tips.

Auteur(s)

Aflevering 2: Samenwerking

Bij woningbouwprojecten spelen lange samenwerkingsprocessen tussen markt en overheid. Hoe zorg je dat die samenwerking goed verloopt? Hoe creëer je een gedeelde ambitie en hoe doe je recht aan ieders belangen? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met:

  • Leontine de Koning (Lid Expertteam Woningbouw RVO)
  • Desirée Uitzetter (voorzitter NEPROM en directeur gebiedsontwikkeling bij BPD)

Eerst de mens, dan de inhoud. Dat benadrukken De Koning en Uitzetter in de podcast. Ze roepen op om te investeren in samenwerking. Elkaar leren kennen en begrijpen vraagt inspanning en tijd, maar is essentieel bij het versnellen van woningbouw. Zorg voor duidelijke kaders, ga in gesprek over gedeelde én tegengestelde belangen en leg de rollen, taken en verantwoordelijkheden vast. In de podcast geven De Koning en Uitzetter voorbeelden en tips voor overheden én marktpartijen.

Bekijk de podcast Versnellingskamers markt-overheid

Liever alleen luisteren?

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan