Publicatie Landelijk gebied

Waddenland: kansen voor gezondheidsarrangementen

14 oktober 2015
In het experimentenprogramma ‘2de ronde bevolkingsdaling’ wordt gezocht naar creatieve oplossingen of oplossingsrichtingen voor de problematiek die de bevolkingsdaling met zich meebrengt. Eén van de experimenten speelt zich af in de kop van Noordwest-Groningen, aan het Lauwersmeer en de Waddenzee. Er wordt daarom ook wel gesproken van het experiment Waddenland.

Auteur(s)

Gezondheidsarrangementen in Waddenland

Belangrijkste uitdaging van het experiment is het verbinden van rust, ruimte en natuur enerzijds met gezondheid en leefstijl anderzijds. Dat er van rust, ruimte en natuur een positieve invloed op de gezondheid van mensen uitgaat is al langer bekend. De vraag is vooral waarom er met die in het oog springende kenmerken in het Noorden van Nederland niet ‘iets’ wordt gedaan? Juist de kleinere plattelandsgemeenten in Noord-Nederland kunnen wel wat ondernemerschap en nieuwe economische activiteiten gebruiken. De drie initiatiefnemers van het experiment – Natuurorganisatie IVN Groningen, Fysiotherapie Wijers en stichting Terraheerd – hebben zich dan ook tot doel gesteld te komen tot een economisch rendabel en duurzaam gezondheidsarrangement.

Omdat de initiatiefnemers behoefte hadden aan een verkenning van de haalbaarheid van hun plannen, maar ook aan een onafhankelijke en deskundige blik van buiten, werd uiteindelijk aan CMO STAMM, kenniscentrum en adviesbureau voor de sociale sector, gevraagd een onderzoek uit te voeren. Het resultaat toont aan dat de kracht van het gebied en de kracht van de initiatiefnemers een sterke basis vormt voor de ontwikkeling van een gezondheidsarrangement. Het gegeven dat eind 2015 een gezondheidsarrangement in de praktijk zal worden gebracht – in de vorm van een pilot – geeft aan dat er grote stappen zijn gemaakt. De vastberadenheid en het enthousiasme van de initiatiefnemers heeft in dit mooie resultaat geresulteerd.

Waddenland-kansen-voor-gezondheidsarrangementen-def2

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan