Publicatie Woningbouw

Waarom eigenaren hun woningen (niet) onderhouden

Motivaties en stimuli voor woningonderhoud en –verbetering

29 juni 2016
In de grote Nederlandse steden komt steeds meer aandacht voor renovatie in de particuliere sector. Toch blijkt het goed onderhouden of verbeteren van de eigen woning niet voor alle eigenaren vanzelfsprekend. Wat zijn de behoeften, motieven en triggers voor eigenaren om te investeren in de eigen woning?

Auteur(s)

Heleen Zwebe en Ilse Jurriëns

Er is veel ervaring opgedaan met het stimuleren van onderhoud in de particuliere sector. Desondanks duiken in de praktijk problemen op. Bij bepaalde buurten en woningtypen is de problematiek inmiddels zo groot, dat een klein experiment van particuliere woningverbetering niet meer volstaat.

Onderzoek naar behoeften en triggers

In opdracht van Platform31 voerde adviesbureau Urbannerdam een kwalitatief onderzoek uit naar de behoeften en triggers voor het investeren in de eigen woning bij particuliere eigenaren. Dit rapport brengt de motivaties en belangen van eigenaren in kaart en biedt handvatten voor een verbeterbeleid.

Renovatiesprong

Het onderzoek is uitgevoerd in de steden Rotterdam, Den Haag en Apeldoorn. Deze gemeenten doen mee aan het programma Renovatiesprong van Platform31, dat in het najaar van 2015 startte. In 2016 ontwikkelt dit aanjaagprogramma een innovatieve procesaanpak voor de particuliere woningvoorraad. De Renovatiesprong maakt proposities voor particulieren om de eigen woning aan te pakken. Het doel: slim renoveren met een zo hoog mogelijk maatschappelijk rendement.

Behoefteonderzoek_woningeigenaren_Def

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan