Veranderend samenspel

Een verkenning van samenwerking tussen gemeenten en bewonersinitiatieven in de energietransitie

8 april 2020
Deze verkenning nuanceert het beeld dat de energietransitie ‘top-down’ óf ‘bottom-up’ georganiseerd moet worden. In plaats daarvan toont het hoe in praktijk en theorie zowel gemeenten als bewonersinitiatieven verschillende rollen en verantwoordelijkheden hebben, en elkaar daarmee aanvullen en versterken.

Auteur(s)

Merel Ooms, Donald van den Akker en Ali Karataş

Voor deze verkenning is samengewerkt met het ministerie van BZK en de VNG. De geformuleerde inzichten helpen om eventuele polarisering te doorbreken en een gesprek te voeren tussen gemeenten en bewonersinitiatieven over hoe zij met elkaar willen samenwerken.

Opbouw verkenning

  • Beschrijvingen van praktijkcasussen uit een grotere en kleinere gemeente (Arnhem en Gemert-Bakel, kern Elsendorp) waarin gemeenten en bewonersinitiatieven samenwerken aan de energietransitie.
  • Klassieke en nieuwe bestuurskundige theorieën die een alternatieve kijk bieden op de termen ‘top-down’ en ‘bottom-up’ en de relatie tussen gemeenten en bewonersinitiatieven.
  • Inzichten over hoe de begrippen ‘top-down’ en ‘bottom-up’ worden ervaren in de casussen, en in hoeverre de theorieën terugkomen in de praktijk van de casussen.
Veranderend-samenspel

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Sandra Koster Relatiemanagement 06 13 70 66 95 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan