Van stad naar platteland

Wordt wonen op het platteland populairder voor kopers uit stedelijke gebieden?

8 augustus 2022
In dit rapport worden de verhuisbewegingen van kopers vanuit stedelijke gemeenten naar landelijke gemeenten beschreven. De algemene onderzoeksvraag die we in dit rapport beantwoorden, is: neemt de stroom vanuit stedelijke gemeenten naar een koopwoning in landelijke gemeenten toe?

Auteur(s)

In samenwerking met

Op dit moment staat een groot deel van de woningbouwopgave gepland in stedelijk gebied. Mede door de gevolgen van de coronacrisis en de veel sterkere prijstoename in het stedelijk gebied in vergelijking met het landelijke gebied lijkt er een toenemende vraag naar landelijk wonen te ontstaan. De cijfers van het Kadaster geven inzicht in de huidige koopwoningvoorraad en koopstromen van stedelijke naar landelijk gelegen gemeenten, zowel van koopstarters als van doorstromers.

De trek van stedelijke kopers naar landelijk gebied neemt toe van 8% in 2009-2011 tot 11% in 2018-2020. In absolute cijfers: ruim 14.000 in 2009-2011, bijna 37.000 in 2018-2020. De onderzoekers concluderen dat ondanks deze toename er geen sprake is van een verhuisgolf van de Randstad naar het platteland. De landelijke gemeenten zien vooral een toename van nieuwkomers uit naburige grote(re) gemeenten.

Van-stad-naar-platteland

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan