Smart Small Living

Klein maar fijn

3 mei 2016
Smart small living is een woonvorm die uitgaat van kleiner en slimmer wonen, bijvoorbeeld door het gemeenschappelijke gebruik van voorzieningen. Smart small living voorziet in de behoefte van diverse groepen. Het is geschikt voor de transformatie van leegstaande gebouwen en sluit aan op trends als flexibel bouwen en blurring. Desondanks lijkt de regelgeving hier nog niet voldoende rekening mee te houden.

Auteur(s)

Maarten Hoorn en Rob Kotte

De stad wint aan populariteit: steeds meer mensen willen er wonen. In combinatie met veranderende gezinssamenstelling en leefpatronen, flexibilisering van de maatschappij, technologie en de opkomst van de deeleconomie ontstaan er kansen voor Smart small living. Dit woonconcept gaat letterlijk uit van slimmer wonen, onder meer vanwege het gemeenschappelijke gebruik van voorzieningen. De achterliggende gedachte: de woning is functioneler dan een vergelijkbaar klein appartement zonder gedeelde voorzieningen en goedkoper dan een grotere woning die al deze voorzieningen wel heeft. Met andere woorden: meer woongenot per vierkante meter woonoppervlak.

Smart small living voorziet in de behoefte van studenten en starters, expats, ouderen, gezinnen of mensen met een gedeelde hobby of levensfase, zo blijkt uit de verkenning van Platform31 en Juli ontwerp en advies, naar deze woonvorm. Daarnaast versterkt het de identiteit van de locatie waar volgens dit concept wordt gebouwd. Daarmee is Smart small living ook geschikt voor transformatie van bestaande gebouwen. Als we hierbij ook de thema’s flexibel bouwen en demontabel bouwen meenemen, ontstaat er ook een duurzame ontwikkeling van de stad.

Smart small living: andere blik op woonvormen en regelgeving

Het verkleinen van de woning en verhogen van het voorzieningenniveau, houdt wonen in dure stadscentra betaalbaar. Bovendien sluit Smart small living aan bij een trend die al langer zichtbaar is, zoals het kantoor-aan-huis en de opkomst van blurring die ontstaat door detailhandel en horeca te mixen. Desondanks lijkt de regelgeving hier nog niet voldoende rekening mee te houden. Smart small living zorgt ervoor dat op een andere manier tegen bestaande vormen van wonen of regelgeving kan worden aangekeken.

Smart_Small_Living

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan