Het Wijklab: in één dag een oplossing op maat voor jouw wijk
Handvatten voor professionals en beleidsmakers die bezig zijn met een gebiedsaanpak of wijkgericht werken.
In samenwerking met
De afgelopen decennia is veel waardevolle kennis opgedaan over werkzame bestanddelen in de wijkaanpak. Toch zal de derde generatie van wijkverbetering grotendeels in de praktijk worden uitgevonden. In dit praktijkgerichte bladerboek zijn de belangrijkste lessen en inzichten uit wetenschappelijke literatuur, praktijkonderzoek en tientallen praktijkvoorbeelden van lopende wijkaanpakken vertaald in concrete tips en checklists. Deze zijn toepasbaar in alle procesfasen van de brede wijkaanpak. Het schrijft niet voor ‘hoe het moet’, maar biedt inspiratie en praktische ondersteuning bij het opzetten van een brede wijkaanpak.
De verzamelde praktijkvoorbeelden komen uit gebieden waar sprake is van een ernstige cumulatie van opgaven en problemen, dat een langlopende integrale wijkaanpak daar is ingezet en uitgevoerd. De kort beschreven voorbeelden komen uit binnen- en buitenland. Ze bieden concrete handvatten voor zowel beginnende ‘wijkaanpakkers’ als gevorderde samenwerkingsverbanden die werken aan het verbeteren van leefbaarheid en kansen voor mensen in kwetsbaarste wijken.
In de eerste editie van het praktijkhandboek stond de opstartfase van de brede wijkaanpak centraal, omdat de meeste wijkaanpakken toen in dit stadium verkeerden. Inmiddels is er in de 20 NPLV-focusgebieden, maar ook in diverse andere grote en middelgrote gemeenten, veel ervaring opgedaan met alle fasen van de brede wijkaanpak: van oriënteren, opstarten, ontwerpen, uitvoeren tot herijken van de aanpak. Die ervaringen vind je terug in deze herziene editie.
Dit praktijkhandboek is een product van kennisplatform WijkWijzer, ontwikkeld door Platform31 en het Verwey-Jonker Instituut.
"*" geeft vereiste velden aan