Publicatie Wonen senioren

Senioren in beweging

Lessen en ervaringen in praktijkhandreiking

18 december 2014
Corporaties hebben de afgelopen jaren flink geïnvesteerd in het passend maken van seniorenwoningen – valpreventie, nul treden, rolstoelvriendelijk. Maar de doelgroep is honkvast, slecht 6% verhuist, ook die met een zorgvraag. Senioren blijven bij voorkeur in de eigen buurt wonen met het eigen sociale netwerk.

Auteur(s)

Sjoerd Zeelenberg en Eline van Kessel

Als gevolg van de decentralisatie van de AWBZ en het afschaffen van het verzorgingshuis voor de lichte zorgdoelgroepen ontstaat een grotere behoefte bij senioren aan een goede, aangepaste woning. Verhuizen naar zo’n woning is echter een grote stap met drempels voor senioren als: gehechtheid aan de buurt, opzien tegen de rompslomp van verhuizen, een hogere huurprijs voor de nieuwe woning. Veel corporaties zijn op zoek naar effectieve instrumenten of aanpakken om doorstroming van senioren te bevorderen. Het belang van de woningcorporatie is gelegen in het vrijkomen van een goedkope, meestal grotere (eengezins-) woning.
In het experiment Verlengde Verhuisketens van Platform31 is hiermee geëxperimenteerd. Los hiervan heeft corporatie Vidomes het effect van de seniorenmakelaar geëvalueerd. Deze corporatie constateert dat er veel vragen
zijn van collega-corporaties over ‘Hoe pak je dat concreet aan?”

Wat werkt in de wijk, de praktijkdatabase van bewezen wijkinterventies en Platform31, vanuit het kennis- en experimentprogramma ‘Langer Thuis’ vroegen RIGO om de lessen en ervaringen met het doorstromen en de ouderenmakelaar op te schrijven in een praktijkhandreiking. Deze handreiking brengt de verschillende doelen van het doorstromen in beeld en bekijkt deze met wisselend perspectief; die van de corporatie en die van de seniore huurder.

De hervormingen in de langdurige zorg maakt dat de Nederlander veel meer besef moet krijgen op welke wijze en waar hij zo lang mogelijk zelfstandig kan blijven wonen. Het ‘voorsorteren op later’ is ook voor de seniore huurder van een corporatiewoning een heel relevante en ook nieuwe vraag.

Senioren_in_beweging

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Netty van Triest 06 57 94 35 26 LinkedIn
Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan