Samenwerking partijen cruciaal voor betaalbaarheid huurwoningvoorraad

Opbrengsten expertmeeting 14 december 2015

16 januari 2016
Een betaalbare huurwoningvoorraad is van groot belang. Veel partners van Platform31 vinden het lastig om huurwoningen betaalbaar en beschikbaar te houden voor bepaalde doelgroepen. Zij hebben te maken met bezuinigingen, verhuurdersheffing en toenemende regeldruk. Hoe ga je daarmee om? Hoe hou je de woningvoorraad betaalbaar en beschikbaar, ook voor mensen met een smalle beurs? Wat werkt wel en wat niet? Daarover gingen professionals met elkaar in gesprek op de expertmeeting ‘Effectief samenwerken aan betaalbaarheid’.

Experts gemeenten en corporaties uit vier steden in gesprek

De gesprekken vonden plaats tussen duo’s bestaande uit een gemeente en corporatie uit één van de vier koplopersteden op het gebied van betaalbaarheid van de huurwoningvoorraad: Maastricht, Eindhoven, Den Bosch en Amsterdam. Deze steden merken dat steeds meer mensen ontoelaatbare hoge woonlasten krijgen terwijl de financiële middelen om bij te sturen, sterk zijn afgenomen. De afgelopen jaren daalde het aantal huisuitzettingen wel, maar dit komt eerder door coulanter beleid van de woningcorporaties dan door een verbeterde woonlastensituatie van hun huurders. Het verbeteren van de betaalbaarheid van de sociale voorraad staat daarom bovenaan ieders agenda.

Conclusies voor alle partijen relevant

In het rapport is te lezen waar de deelnemende experts in de praktijk tegenaan lopen, hoe ze de uitdagingen aanpakken en hoe ze gezamenlijk afspraken maken. Dat laatste blijkt erg belangrijk: bijsturing is alleen mogelijk als gemeenten, corporaties, huurders en andere stedelijke spelers nauw met elkaar samenwerken, zeggen alle deelnemers. De bevindingen en conclusies in dit verslag zijn dan ook nuttig voor alle partijen die hun huurwoningvoorraad betaalbaar willen houden.

Effectief_samenwerken_aan_betaalbaarheid

Omgaan met weerstand tegen flexwonen

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Jeroen van der Velden 06 57 94 22 58 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan