Analyse Human Capital Agenda’s
Inspiratie en concrete handvatten voor een veerkrachtige en inclusieve arbeidsmarkt, die sociaaleconomisch toekomstbestendig is.
In samenwerking met
enEr zijn steeds meer zorgen over de volksgezondheid in Nederland: het aantal mensen met overgewicht stijgt naar verwachting richting 64 procent in 2050 en het aandeel mensen met mentale problemen neemt toe. Sport en bewegen dragen aantoonbaar bij aan fysieke én mentale gezondheid. De rijksoverheid wil dat in 2040 minstens 75% van de bevolking voldoet aan de beweegrichtlijn.
De Omgevingswet (2024) benoemt gezondheid als een van de maatschappelijke doelen die aandacht moet krijgen in ruimtelijke plannen, maar legt de verantwoordelijkheid daarvoor bij gemeenten. Zij beschikken over de instrumenten, zoals omgevingsvisies, diverse referentienormen en beleidsregels, maar de uitvoering van plannen blijft vaak achter bij de ambities. Dat komt hoofdzakelijk door een sterke focus op woningbouw in gebiedsontwikkelingen, maar ook door ruimtegebrek en financiële beperkingen.
De publicatie Ruimte geven aan sport en bewegen laat zien hoe gemeenten wél ruimte kunnen maken voor sport, spel en bewegen, ondanks woningdruk en ander ruimtegebrek. Dit onderzoek is in opdracht van het ministerie van VWS uitgevoerd door Platform31 samen met Urhahn stedenbouw & strategie en Urban Dynamics. Platform31 analyseerde hiervoor allerlei beleidsdocumenten en ruimtelijke plannen en interviewde een aantal ambtenaren sport, gezondheid en ruimtelijke ontwikkeling.
Het onderzoeksrapport laat zien dat de opgave in elk type gebied anders is en vragen elk om een eigen benadering. Ruimte voor sport en bewegen staat onder druk in:
Voorbeelden laten zien dat het wél kan. Maar inspanningen zijn tot nu toe onvoldoende. Meer, en slimme inzet is nodig vanuit lokale, regionale en rijksoverheid. Het rapport doet hiervoor diverse aanbevelingen.