Praktijkvoorbeeld Sociaal ondernemen

Resultaatfinancieren: betalen voor impact?

26 september 2022 | Leestijd: < 1 minuut
Op donderdag 22 september organiseerde de City Deal Impact Ondernemen het webinar Betalen voor impact.

Auteur(s)

Annemiek van Tol en Sabina Gietema

Op dit moment worden de meeste (uitvoerings)organisaties gefinancierd voor hun activiteiten (uren) in plaats van het te behalen resultaat. Dit zorgt er in de praktijk vaak voor dat het voor organisaties financieel ‘negatief’ uitpakt wanneer zij hun activiteiten efficiënter of effectiever inrichten. Diverse gemeenten zijn inmiddels al actief aan het experimenteren met het betalen van (impact) ondernemingen voor gerealiseerde sociale of ecologische impact. Ook wordt er onderzocht hoe economische resultaten (besparingen) gewaardeerd kunnen worden. In sommige gemeenten worden deze programma’s zelfs al opgeschaald. Een bekende manier van betalen voor impact zijn de ‘social impact bonds’. Daarnaast ontwikkelen zich meer eenvoudige instrumenten om voor resultaat te betalen.

In dit webinar inspireerden we professionals om ook aan de slag te gaan met betalen voor impact. We zijn gestart met een schets van de historische ontwikkeling van resultaatbetalingen. Vervolgens zijn 3 á 4 voorbeelden toegelicht door praktijkdeskundigen uit diverse gemeenten en vond er een discussie plaats over de hobbels op de weg naar implementatie. Tot slot gaf een ‘impact financier’ zijn reflectie.

Het webinar was een initiatief van City Deal Impact Ondernemen, spoor Financiering.

Terugkijken

Terugluisteren

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan