Publicatie Woningbouw

Regionale transformatieopgaven woningmarkt: van kwantiteit naar kwaliteit

Kennis voor regionale samenwerking en nieuwe opgaven op de woningmarkt

18 februari 2015
De verschillen tussen Nederlandse regio’s nemen toe door demografische processen zoals krimp, vergrijzing en ontgroening. Door trends als huishoudenverdunning en het langer zelfstandig blijven wonen van ouderen verandert ook de kwalitatieve vraag naar woningen. De woningmarkt is een regionale markt die gemeentegrenzen overschrijdt. Daarom is het noodzakelijk om op regionale schaal over woonvraagstukken na te denken.

Auteur(s)

Marjolein Stamsnijder en Annemiek Lucas

Waar ze allen tegenaan lopen is de financiering voor het verwerven voor vastgoed. Daaronder zit echter een obstakel in het opstellen van een goede businesscase met een realistisch investeringsscenario. Oftewel een haalbaar en rendabel plan dat financiers voldoende zekerheid geeft hun geld aan een wooncoöperatie uit te lenen.

Stichtingen OpMaat en VanNimwegen, beide kennispartners in het programma, onderzochten de plannen van veertien koplopers en brachten de context voor vastgoedfinanciering binnen wooncoöperaties in kaart. Zij constateerden: de initiatieven vallen tussen wal en schip. Met een focus op de lagere (midden)inkomens lijken ze het meest op woningcorporaties, maar als onderneming moeten ze concurreren met commerciële vastgoedpartijen. Willen wooncoöperaties een kans krijgen, dan zijn er arrangementen nodig die ruimte bieden aan deze vorm van burgerinitiatieven in het wonen. Die innovatie kan niet alleen van onderaf komen. Ook de gevestigde instituties zijn aan zet.

Regionaal_Organiseren

Regionale transformatieopgaven woningmarkt: van kwantiteit naar kwaliteit

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan