Ondernemerschap en probleemwijken

Duiding van een nieuwe stedelijke dynamiek

17 februari 2015
In dit essay slaan de auteurs een brug tussen twee onderzoeken uit het KKS-programma: een onderzoek naar wijkondernemers in Nederlandse steden en een rapport over de betekenis van ‘best persons’ voor Nederlandse achterstandswijken. Zij willen hiermee achterhalen in hoeverre 'best persons' de wijkeconomie kunnen versterken en in welke mate ‘echte ondernemers’ als best persons fungeren.

Auteur(s)

Ruud Dorenbos, Gabriël van den Brink en Radboud Engbersen

Bij het verbeteren van wijken was het beleid van de overheid vele jaren vooral gericht op fysieke en sociale programma’s. Een economische invalshoek ontbrak lange tijd. In dit essay staan de economische invalshoeken en het handelen van ondernemers centraal. Hun bijdrage is namelijk van groot belang om wijken sociaaleconomisch te versterken. Zij blijken niet alleen uit te zijn op winst, maar zijn ook bereid een belangrijke maatschappelijke rol te vervullen.

Bijna de helft van de stedelijke bedrijvigheid vindt in woonwijken plaats. Veel zzp’ers werken vanuit huis, maar er zijn ook ondernemers met een bedrijfspand in een woonwijk. Gemeenten, corporaties en andere relevante partijen moeten deze kleinschalige economische dynamiek zoveel mogelijk ondersteunen.

De auteurs van Ondernemerschap en probleemwijken raden daarom betrokken partijen aan op de hoogte te blijven van de vele kleine ondernemers en initiatieven. “Ken uw ondernemers”, zeggen zij. “En ken vooral de verschillende typen ondernemers die in een bepaalde gemeente aan de slag zijn.”

Essay_Ondernemerschap_en_probleemwijken

Ondernemerschap en probleemwijken

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan