Managers: voorkom verkokering, geef ruimte aan grenswerkers

13 april 2023 | Leestijd: 2 minuten
De opgaven van deze tijd zoals het woonzorgvraagstuk, vragen verregaande integrale samenwerking tussen gemeentelijke domeinen. Dit is alleen niet vanzelfsprekend: cultuurverschillen en verkokering bemoeilijken deze integraliteit. Gelukkig zijn er grenswerkers, beleidsambtenaren die connecties over de afdelingsgrens maken. Toch roepen afdelingshoofden deze professionals regelmatig terug bij een vollopende agenda. Dit is zonde. Daarom een oproep aan managers: geef de grenswerker ruimte!

Auteur(s)

Cultuurverschillen

Door verschillende uitvoeringsorganisaties en managementlagen, werkt ieder gemeentelijk domein anders. Hierdoor lijken het sociaal en fysieke domein soms kleine, op zichzelf staande organisaties met elk een eigen taal en cultuur. Onderlinge verbondenheid ontbreekt en zo ontstaan gemakkelijk vooroordelen.

Ik hoor deze vooroordelen regelmatig terug in gesprekken met beleidsambtenaren: het sociaal domein denkt niet na over de lange termijn en het fysieke domein denkt alleen in stenen, en niet in mensen. Deze aannames zijn hardnekkig. Ontmoeting en een constructieve houding kunnen deze beelden doorbreken. Maar dit vergt tijd, betrokkenheid en vooral lef.

Verbinding

Precies in dit speelveld komen grenswerkers om de hoek of beter gezegd over de grens, kijken. Met hun netwerkskills, innovatiekracht en organisatiekennis geliefd bij velen. Deze ambtenaren hebben een neusje voor andere grenswerkers. De eerste stap die zij in een nieuw netwerk zetten, is het betrekken van andere duizendpoten. Zo ontstaat een grenswerkerskoppel, een combinatie als 1+1=3. Dit duo enthousiasmeert vervolgens anderen en verenigt iedereen in een netwerk.

Dit gaat een tijd goed: het netwerk floreert en het vertrouwen groeit. Maar dan, komt er binnen de eigen afdeling een belangrijke klus. Als gevolg hiervan roept het management de grenswerker terug. Terug naar de eigen afdeling.

Een quick fix?

Omdat de rol van grenswerkers vaak niet formeel is erkend, werken zij net als ieder ander volgens het motto ‘eigen opgave eerst’. Zo gaat er noeste grensarbeid verloren. Dit werkt enorm frustrerend en dat begrijp ik. In een rustige periode kost het weer bloed, zweet en tranen om deze band te herstellen.

Dit moet anders. Managers kunnen in mijn ogen de eerste stap zetten door de functie van de grenswerker formeel te beleggen. En niet onbelangrijk, te ondersteunen en te waarderen. Dit brengt ongetwijfeld organisatorische en financiële verandering met zich mee.

Maar het telkens opnieuw opbouwen van relaties en netwerken kost ook veel. Veel frustratie, onbegrip en wellicht zelfs gemotiveerd personeel. Een quick fix is er niet. Het structureren van complexe maatschappelijke opgaven vergt namelijk tijd en gaat niet over één nacht ijs. Grenswerk en de belegging ervan vragen daarom continue aandacht.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan