Loont huren nog?

Een quickscan naar de financiële gevolgen van doorstroming van koop naar huur onder senioren

12 juli 2022
Doorstroming van senioren op de woningmarkt staat hoog op de politieke agenda. Daarbij gaat er meer aandacht naar de doorstroming binnen de sociale huursector, dan naar de doorstroming van koop- naar huurwoningen. Terwijl het merendeel van de 55-plussers in een eigen woning woont en slechts 30 procent in een sociale huurwoning. Het beeld is dat de woonlasten stijgen wanneer senioren overstappen van hun koopwoning naar een huurwoning. Maar is dat ook echt zo?

Centraal staat de vraag: wat zijn de financiële consequenties wanneer huiseigenaren op latere leeftijd de overstap maken van een koopwoning naar een huurwoning? Wat verandert er in de maandlasten? En (hoe lang) blijft de vrijgespeelde overwaarde nog in tact als ze kiezen voor huur? En zijn senioren die willen doorstromen vooral op de sociale huursector aangewezen of kunnen zij ook terecht in de vrije sector?

Houvast bij keuzes over doorstroming

De  quickscan geeft een beeld van de financiële gevolgen van de doorstroming van senioren van een koop- naar een huurwoning. Inzicht daarin kan gemeenten, provincies, en andere beleidsmakers helpen en stimuleren bij het maken van beleidskeuzen over doorstroming van senioren in de particuliere markt. Het geeft ook senioren met een eigen woning meer duidelijkheid bij het maken hun eigen keuzes.

Loont_huren_nog

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan