Leren transformeren in de middelgrote stad

Lessen en inzichten uit het kennisontwikkelingstraject binnenstedelijke transformatie Midsize Brabant

18 februari 2020
Acht middelgrote Brabantse gemeenten en de provincie Noord-Brabant investeerden in 2019 in kennisontwikkeling over binnenstedelijke transformatie. Bij hen staan in totaal zo’n vijftien transformatieprojecten in de startblokken. Deze moeten zorgen voor een impuls in de steden. Een resumé van de gezamenlijk opgedane lessen en inzichten.

Auteur(s)

De deelnemende gemeenten aan dit kennistraject waren (van west naar oost): Bergen op Zoom, Roosendaal, Oosterhout, Waalwijk, Oss, Meijerijstad, Uden en Boxmeer.

Drie typen gebieden

De transformatieopgaven van middelgrote Brabantse gemeenten vinden grofweg plaats in drie typen gebieden: centrumgebieden, centrumrandgebieden en binnenstedelijke bedrijventerreinen. Een centrum dat compacter moet of een verouderd bedrijventerrein dat vitaler kan, het zijn voorbeelden waarover eigenlijk elke middelgrote gemeente kan meepraten. Een deel van de uitdaging is het opnieuw uitvinden van de stedelijke economie en de positie in het stedelijk netwerk.

Duurzaam (kennis)netwerk

De themabijeenkomsten droegen bij aan de bouw van een duurzaam (kennis)netwerk tussen de middelgrote gemeenten en de provincie Noord-Brabant. Deelnemers werkten aan vergelijkbare opgaven en konden zich veelal inleven in elkaars situatie.

Routekaart

Meer weten over Stedelijke Transformatie?

Volg de ontwikkelingen in het programma Stedelijke Transformatie en abonneer u op de nieuwsbrief van het programma.

200226_Leren_transformeren_in_de_middelgrote_stad

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan