Publicatie Energietransitie

Kleine gemeenten aan de slag met de energietransitie

Voorbeelden en inzichten

12 november 2020
Wat zijn de aanpakken en lessen van kleine gemeenten bij de energietransitie? En welke kansen hebben zij? Een onderzoek naar dit vraagstuk in opdracht van het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) bundelt voorbeelden, inzichten en bevindingen.

Auteur(s)

Ruud Dorenbos en Sabina Gietema

In kleinere gemeenten worden volop plannen gemaakt voor de energietransitie. Ze praten met bewoners, zoeken financiële middelen en verkennen verschillende warmtebronnen. Ook wordt gekeken welke wijken en dorpen mogelijke goede startcases zijn om als eerste de aardgasleidingen af te koppelen. Opgedane kennis en ervaringen worden bovendien gedeeld met andere gemeenten. Dat blijkt uit gesprekken die Platform31 voerde met acht kleinere gemeenten en vijf provincies.

Wel zijn er grote uitdagingen voor kleine gemeenten: een fiks takenpakket, beperkte capaciteit, geen of onvoldoende financiële middelen en iedereen – inwoners en ondernemers – meekrijgen en (mee) laten doen in de energietransitie voor een betaalbare prijs. Provincies kunnen kleine gemeenten ondersteunen en verbinden.

Kleine-gemeenten-aan-de-slag-met-de-energietransitie

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan