Hoe kun je woningbouw versnellen binnen wettelijke kaders?

Podcast Versnellingskamers markt-overheid, aflevering 1

15 september 2022 | Leestijd: 2 minuten
Goede samenwerking tussen markt en overheid is belangrijk om woningbouw te versnellen. Toch loopt de samenwerking tussen projectontwikkelaars en gemeenten soms stroef waardoor woningbouwprojecten vertraging kunnen oplopen. In een aantal versnellingskamers markt-overheid leggen projectontwikkelaars en gemeenten een aantal vragen over een concreet woningbouwproject voor aan onafhankelijke experts van het Expertteam Woningbouw van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In 2021 vond de eerste ronde versnellingskamers plaats. In drie podcasts delen experts die bij de versnellingskamers betrokken waren samen met andere belanghebbenden, hun ervaringen, adviezen en tips.

Auteur(s)

Aflevering 1:  Regels en procedures

Met de Nationale Woon- en Bouwagenda en het programma Woningbouw wil het Rijk meer regie nemen om het tempo van woningbouw op te schroeven. Wettelijke kaders kunnen woningbouwprojecten ingewikkeld maken en zelfs vertragen. Hoe kun je binnen (en dankzij) wet- en regelgeving versnellen? En welke maatregelen van het Rijk kunnen de samenwerking tussen betrokkenen stimuleren, vergunningverlening vereenvoudigen en capaciteit vergroten? Om antwoord te krijgen op deze (en meer) vragen, praat gespreksleider Jop Fackeldey (voorzitter van het programma Stedelijke Transformatie) met:

  • Jeroen Hatenboer (Lid Expertteam Woningbouw bij Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
  • Isabelle van de Geer (plaatsvervangend directeur directie Woningbouw bij het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties)

In de podcast nemen Van de Geer en Hatenboer regels en procedures bij woningbouwprojecten onder de loep. Ze zoomen hierbij onder andere in op publiek-private samenwerking. Bij woningbouwprojecten zijn de spelers voor langere tijd aan elkaar gebonden en van elkaar afhankelijk. Door aan de voorkant van een project heldere inhoudelijke én procesmatige afspraken te maken, zijn er ook binnen de wettelijke kaders volop mogelijkheden om woningbouwprojecten te versnellen. In de podcast geven Van de Geer en Hatenboer voorbeelden en tips voor overheden én marktpartijen.

Bekijk de podcast Versnellingskamers markt-overheid

Liever alleen luisteren?

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan