Handreiking voor het maken van analyses met de WoonZorgwijzer
WoonZorgwijzer: basis voor een gesprek over wonen, zorg en ondersteuning
De WoonZorgwijzer is een data-instrument dat gemeenten, corporaties en aanbieders van zorg en welzijn kunnen gebruiken bij het bepalen van hun beleid en aanbod. Met kaarten op postcodeniveau toont de WoonZorgwijzer informatie over de aanwezigheid van aandoeningen in een gebied, zoals het aandeel mensen met een licht verstandelijke beperking of somatische aandoening. Het geeft ook aan in welke mate deze aandoeningen leiden tot beperkingen op domeinen als administratie en financiën, angst- en stemmingsproblematiek en mobiliteit. De WoonZorgwijzer vormt zo een hulpmiddel in het gesprek tussen samenwerkende partijen voor het gebiedsgericht organiseren van wonen, zorg en welzijn.
Aan de slag met de WoonZorgwijzer
Wilt u ook aan de slag met de WoonZorgwijzer? Lees dan de handreiking die Platform31 en stichting In Fact in opdracht van de Provincie Zuid-Holland opstelde. Hierin staat achtergrondinformatie over de opbouw van de WoonZorgwijzer en over het gebruik ervan. Voorbeeldanalyses kunt u vinden in de volgende drie uitgewerkte toepassingsmogelijkheden:
- deel 1 Visie op wonen met zorg (Pdf) gaat in op de wijze waarop de WoonZorgwijzer benut kan worden bij het ontwikkelen van een gedeelde visie op wonen met zorg door samenwerkingspartijen.
- deel 2 Organiseren van zorg en welzijn (Pdf) op maat beschrijft hoe de WoonZorgwijzer kan helpen bij het inrichten van integrale arrangementen en het laten aansluiten van wijkvoorzieningen op de mensen die er wonen.
- deel 3 Transformatie van zorgvastgoed en binnenstedelijke ontwikkeling (Pdf).
Meer informatie
Kijk op woonzorgwijzer.info
Wat speelt er in een wijk? Wonen er veel mensen met een beperking? Is er behoefte aan specifieke voorzieningen? De Woonzorgwijzer brengt dát in kaart. Een handige tool voor bijvoorbeeld gemeenten, corporaties en zorgorganisaties. Bekijk hoe het werkt:

"*" geeft vereiste velden aan