WoonZorgwijzer: basis voor een gesprek over wonen, welzijn en zorg

Handreiking voor het maken van analyses met de WoonZorgwijzer

21 maart 2024
De WoonZorgwijzer is een op data gebaseerd instrument dat gemeenten, corporaties en aanbieders van zorg en welzijn kunnen gebruiken bij het bepalen van hun beleid en aanbod. Met kaarten op een laag schaalniveau toont de WoonZorgwijzer informatie over de aanwezigheid van aandoeningen in een gebied, zoals het aandeel mensen met een licht verstandelijke beperking of somatische aandoening. Het geeft ook aan in welke mate deze aandoeningen leiden tot beperkingen, bijvoorbeeld bij administratie en financiën en mobiliteit of tot angst- en stemmingsproblemen. Deze inzichten zijn waardevol bij gesprekken tussen gemeenten, corporaties en aanbieders die wonen, zorg en welzijn gebiedsgericht willen organiseren.

Auteur(s)

Susan van Klaveren en Johan van Iersel (Stichting In.Fact.)

Aan de slag met de WoonZorgwijzer

Wil je ook aan de slag met de WoonZorgwijzer? Lees dan de handreiking die we samen met stichting In Fact in opdracht van de Provincie Zuid-Holland opstelden. Hierin staat achtergrondinformatie over de opbouw van de WoonZorgwijzer en over het gebruik ervan. Voorbeeldanalyses kan je vinden in de volgende drie uitgewerkte toepassingsmogelijkheden:

  • deel 1 Visie op wonen met zorg gaat in op de wijze waarop de WoonZorgwijzer benut kan worden bij het ontwikkelen van een gedeelde visie op wonen met zorg door samenwerkingspartijen.
  • deel 2 Organiseren van zorg en welzijn op maat beschrijft hoe de WoonZorgwijzer kan helpen bij het inrichten van integrale arrangementen en het laten aansluiten van wijkvoorzieningen op de mensen die er wonen.
  • deel 3 Transformatie van zorgvastgoed en binnenstedelijke ontwikkeling.
WoonZorgwijzer basis voor een gesprek over wonen welzijn en zorg (geactualiseerde versie februari 2024)

WoonZorgwijzer: basis voor een gesprek over wonen, welzijn en zorg

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Meer informatie

Kijk op woonzorgwijzer.nl.

Wat speelt er in een wijk? Wonen er veel mensen met een beperking? Is er behoefte aan specifieke voorzieningen? De Woonzorgwijzer brengt dát in kaart. Een handige tool voor bijvoorbeeld gemeenten, corporaties en zorgorganisaties. Bekijk hoe het werkt:

Contact

Susan van Klaveren 06 57 94 36 78 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan