Gemeenten, corporaties en ontwikkelaars werk samen!

10 november 2022 | Leestijd: 2 minuten
De woningbouwopgave is groot. Versnellen blijkt in de praktijk lastig. Gemeenten, corporaties en ontwikkelaars hebben hierin allemaal hun eigen rol. Een goede samenwerking tussen die verschillende partijen is cruciaal. Uit veel analyses blijkt dat de samenwerking tussen deze drie partijen op veel plekken moeizaam verloopt en veel beter kan. Platform31 wil hieraan bijdragen door een leerkring te organiseren waar medewerkers van gemeenten, corporaties en ontwikkelaars samen zoeken naar de juiste manieren van samenwerking. Je kunt je daar nu voor aanmelden.

“Ontwikkelaars zijn alleen uit op geld verdienen.” “Gemeenten stapelen te veel met ambities.” “Corporaties kunnen niet bijdragen aan de woningbouwopgaven.” Een aantal vooroordelen die in debatten over de woningbouwopgave vaak naar boven komen. Geen goed uitgangspunt voor een goede samenwerking. Terwijl die samenwerking enorm van belang is. In een recent onderzoek van Site UD blijkt bijvoorbeeld dat het team en de cultuur bepalender zijn dan beleid en proces en dat de zachte waarden in samenwerking niet zijn te onderschatten.

Ook bij de Reiswijzer Gebiedsontwikkeling (pdf) die in 2019 is verschenen, staat samenwerking tussen overheid en markt bovenaan. Ook vanuit het programma Stedelijke Transformatie blijkt al eerder dat samenwerking en verbinding cruciaal is om ervoor te zorgen dat de woningbouw van de grond komt. Het klinkt eenvoudig: wees transparant en open, vertrouw elkaar en ga zo een goede samenwerking aan. Door juist aan de voorkant van het proces elkaar beter te leren kennen en te weten wat je aan elkaar hebt, is het mogelijk om daarna snelheid te maken. In de praktijk blijkt het lastig: andere belangen en andere dynamieken in organisaties. Verschillende voorbeelden laten zien dat de goede basis helpt, bijvoorbeeld in Breda bij de 100-dagen aanpak of bij het Zwols Concillium.

In een tijd dat de eerste tekenen van een bouwcrisis zich aandoen en de woningbehoefte onverminderd hoog blijft, moeten we geen onnodige tijd verliezen in de voorbereidingsfase. Tijdens de leerkring gaan we met medewerkers van gemeenten, corporaties en ontwikkelaars dieper in op elkaar belangen, delen we bestaande aanpakken en lessen en zorgen we er gezamenlijk voor dat we tot nieuwe inzichten komen om de samenwerking beter vorm te geven. Op deze manier voorkomen we onnodige vertraging bij woningbouw en zorgen we ervoor dat iedereen een geschikte woning kan vinden.

Contact

Anneloes Blankendaal 06 57 94 22 06

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan