Gedragsbewust beleid in het sociaal domein
Inzichten over (financieel) keuzegedrag voor de aanpak van armoede en schulden
Uit de wetenschap blijkt dat mensen niet altijd rationele keuzes maken. En heb je pech, en kom je in financiële problemen, dan kan de manier waarop het brein werkt het ook lastig maken daaruit te komen. Biologische factoren, bijvoorbeeld hoe onze hersenen werken, en persoonskenmerken maken dat we vaak niet rationeel handelen. Daarbij spelen ook persoonlijke waarden, zelfbeeld en motivatie een rol, en de invloed van de sociale en fysieke omgeving. Met die kennis kunnen beleid en uitvoering beter worden afgestemd op wat mensen werkelijk kunnen. In deze publicatie bundelen we de kennis over gedrag en financiële problematiek en geven we praktische handreikingen voor beleid en de praktijk van ondersteuning. Daarbij putten we uit kennis van uiteenlopende wetenschappelijke disciplines. De publicatie geeft:
- Een overzicht van de wetenschappelijke inzichten.
Hoe maken wij keuzes? En hoe worden die beïnvloed door persoonlijkheidskenmerken, zelfbeeld, overtuigingen en motivatie, en omgevingsfactoren? - Betekenis van deze kennis voor dienstverlening.
Hoe houd ik meer rekening met de behoeften en het gedrag van de doelgroep? Hoe richt ik dan mijn ondersteuning in? En hoe zorg ik voor duurzame effecten en verandering? - Betekenis van deze kennis voor de context van de dienstverlening.
Hoe houd ik in mijn processen, communicatie en omgeving meer rekening met het gedrag en behoeften van de doelgroep?
