Flexwonen in de praktijk: voorbeelden uit Vlaardingen

11 mei 2023 | Leestijd: 3 minuten
Vlaardingen is een gemeente waar opmerkelijk veel flexwonen-projecten worden gerealiseerd voor diverse groepen spoedzoekers. Arbeidsmigranten, statushouders, Oekraïners, jonge woonstarters en andere mensen die snel woonruimte nodig hebben, komen er op de huidige krappe woningmarkt maar moeilijk tussen. Waar sommige gemeenten liever wegkijken, realiseert Vlaardingen extra woningen voor hen. Andere gemeenten kunnen leren van de wijze waarop Vlaardingen projecten heeft opgezet om spoedzoekers daadwerkelijk aan woonruimte te helpen.

Auteur(s)

Tijdens een excursie voor een select gezelschap met belangstellenden vanuit de gemeente Zuidplas, Platform31, de provincie Zuid-Holland en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties toonde de gemeente vier praktijkvoorbeelden waar doelgroepen worden of al zijn gehuisvest. Doelgroepen, over wie in sommige andere gemeenten veel gepraat wordt, maar voor wie weinig wordt gebouwd. Aanleiding zijn ontwikkelingen in de gemeente Zuidplas, waar behoefte was om praktijkvoorbeelden met eigen ogen te zien. De provincie Zuid-Holland vroeg Platform31 om deze excursie samen met de gemeente Vlaardingen te organiseren.

Studio’s voor arbeidsmigranten in De Elementen

Project De Elementen is gehuisvest in een oud belastingkantoor. Homeflex heeft er in 2022 de bovenste drie verdiepingen in verbouwd tot 39 studio’s voor arbeidsmigranten. Iedere studio is inclusief keuken, badkamer en toilet. Op de onderste twee verdiepingen is de daklozenopvang, afgescheiden van de bovenverdiepingen. De meeste studio’s zijn voor twee personen (stellen, vrienden, familie) en een beheerder is elke dag aanwezig. De huur bedraagt 135 euro per persoon per week, all-in.

Foto: HomeFlex

Meer over dit project

Huisvesting in ontwikkeling aan de Deltaweg

Een ander onderdeel van de excursie was het voormalige hoofdkantoor van meststoffenfabrikant Hydro Agri (nu: Yara) aan de Deltaweg, een kantoorkolos van acht verdiepingen aan de haven. Uitzendbureau Stipt ontwikkelt hier huisvesting voor 170 arbeidsmigranten. Het pand staat al jarenlang leeg en de verbouwing start binnenkort. De gemeente heeft met de huidige eigenaar afgesproken dat ‘gewone’ woonhuizen in de wijken in Vlaardingen waar nu arbeidsmigranten zijn gehuisvest, terug gaan naar de woningmarkt, hetzij in de reguliere verhuur, hetzij in de verkoop.

Meer over dit project

400 flexwoningen voor Oekraïners

Mrija betekent ‘droom’ in het Oekraïens, en staat symbool voor een positieve toekomst voor het land zonder oorlog. Mrija wordt een wijk waar 1.000 Oekraïners komen te wonen uit Vlaardingen en andere gemeenten in de regio. Ze wonen nu in opvanglocaties en bij gastgezinnen. De eerste bewoners wonen er al, de laatste komen in juli. Er komt verder een huisarts, er zijn speelvoorzieningen en na de zomer opent een basisschool met gymzaal. De gemeente huurt de bijna 400 flexwoningen van De Meeuw. Ze staan er drie jaar tot uiterlijk medio 2026. De kosten voor de opvang worden vergoed door het Rijk.

Meer over dit project

Instapklare Fairland Studios voor jongeren

Tot slot werden de Fairland Studios bezocht. Op een terrein waar vroeger Unilever huisde, zijn 318 studio’s gebouwd met een grootte van ca. 27m²: 9 x 3 meter, met ramen en deuren aan beide uiteinden. Het zijn instapklare woningen, volledig ingericht en voorzien van keuken, douche, toilet en buitenruimte. De huur bedraagt 755 euro per maand, inclusief bijkomende kosten (gas, water, licht en internet). Huurtoeslag is mogelijk en voor jongeren (onder de 23 jaar) geldt een lagere huur. Er is een centrale ontmoetings- en werkruimte annex café bij. De bewoners zijn vooral werkende jongeren, maar ook wel studenten.

Afbeelding: Fairland Studios

Meer over dit project

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Bijeenkomsten over dit onderwerp

18 juni 10:00-14:00|Diverse locaties
Agenda Reeks bijeenkomsten Flexwonen

Praktijkleerkring Gelderland: Flexwoningen realiseren in jouw gemeente?!

Gemeenten en lokale partijen in Gelderland leren van elkaar om flexwoningen in hun gemeente te realiseren.

Lees meer over
19 september, 8 oktober & 19 november 12:30-16:00|Diverse locaties

Dilemma’s bij het rondkrijgen van de maatschappelijke businesscase van woningcorporaties

Onderzoek en analyseer de haalbaarheid van je maatschappelijke businesscase tijdens deze intervisiesessies.

Lees meer over

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan