Filosofen agenderen de stad

11 januari 2016
Vraag tien filosofen hoe zij de stad agenderen en hun bevindingen zijn even divers als bloemrijk. In hun essays doen ze een beroep op de inzichten van oude bekenden als Socrates, Descartes en Nietszche en vragen zij zich af welk effect de filter bubble heeft op ons stedelijk gedrag. En wat is Serenopolis en hoe komen we daar? Waarom is kunst onontbeerlijk voor de identiteit van onze steden? Hoe gaan we om met ‘mixofobie’? Ze verkennen actuele en fundamentele vragen en kijken verder dan de (beleids-)waan van de dag.

Auteur(s)

In deze bundel vindt u geen quick wins of toolkits om onze steden leefbaar en concurrerend te maken, waarschuwt Eberhard van der Laan in het voorwoord. De stadsfilosofen spreken eerder van de stad als ontmoetingsplek en natuurfenomeen waar mensen om diverse redenen (samen)leven. Ze bieden denkramen om onze steden beter te begrijpen.

Wilt u er als lezer toch praktische lessen uit trekken? De gemene deler van de essays duidt op de noodzaak van institutionele aanpassingen, een andere ordening van de maatschappij en andere collectieve afspraken. Laat u verder vooral verrassen door de krachtige metaforen in de bundel. Die vormen het ‘rendement’ van Filosofen agenderen de stad en benadrukken het gevoel voor tijdgeest en levenslust. In de woorden van Daan Roovers: “De samenleving is niet maakbaar, steden zijn maakbaar. We kunnen niet anders.”

Filosofen_agenderen_de_stad

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden

Contact

Nico van Buren 06 23 01 28 28 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan