De volgende stap voor Het Wijkkompas

19 februari 2024 | Leestijd: 3 minuten
Wijken, buurten of dorpen verduurzamen in een wijkaanpak: veel gemeenten zitten er middenin of zijn het van plan. Het Wijkkompas ondersteunt gemeenten en hun partners in de verduurzaming van gebieden. Platform31 heeft het Wijkkompas overgenomen van ontwikkelaar Stroomversnelling en wil nu opschalen.

Auteur(s)

In samenwerking met

Het Wijkkompas is een kennisbank, navigatietool, samenwerkingsomgeving en methodische aanpak in één. Het is de afgelopen jaren ontwikkeld door Stroomversnelling. Op 15 februari 2024 werd het Wijkkompas officieel overgedragen aan Platform31. Met als doel om het Wijkkompas verder te ontwikkelen en door meer gemeenten te laten gebruiken.

Goede landingsplaats

Tijdens de overdrachtsbijeenkomst werd teruggekeken naar de ontwikkeling van het Wijkkompas. Ivo Opstelten, directeur van Stroomversnelling, op de vraag of het afscheid bitterzoet is: “Nee het is alleen zoet. Het is altijd de bedoeling geweest dat een andere partij het zou overnemen. Platform31 is een goede landingsplaats, die het Wijkkompas naar een volgend niveau kan tillen.”

Dat volgende niveau ziet er volgens projectleider Alissa Kerklingh als volgt uit: “Wij spreken met enkele partijen die zelf ook online kennis en tools hebben ontwikkeld en die we mogelijk integreren in het Wijkkompas.” Met beleid, want het doel is niet ‘zo veel mogelijk’, maar juist overzicht blijven bieden en helpen bij de navigatie. Kerklingh: “We richten ons eerst op verdieping van de integrale aanpak. Nu is het Wijkkompas nog primair voor de warmtetransitie Het koppelen van de warmtetransitie aan andere opgaven zoals klimaatadaptatie en vergroening zorgt voor een betere aansluiting bij bewoners.”

Overzicht en resultaatgericht

De kennis en methodiek van het Wijkkompas zijn voor iedereen beschikbaar. Gemeenten kunnen met hun partners in de wijk extra ondersteuning krijgen via trainingen, persoonlijke begeleiding en kennisuitwisseling met andere deelnemers. Daarvoor worden ze deelnemer van het Wijkkompas; zo krijgen zij en hun partners ook toegang tot de online samenwerkings-tool. Gemeente Apeldoorn is er daar één van.

Arno klein Goldewijk, manager Warmtetransitie bij deze gemeente, vertelde tijdens de bijeenkomst dat hij Wijkkompas als organiserende methodiek gebruikt: “Ik heb een achtergrond in civiele techniek en was gewend om projecten lineair te plannen en uit te voeren. Toen ik gevraagd werd de warmtetransitie in Apeldoorn verder te brengen, kwam ik er niet uit. Je moet steeds schakelen op techniek, regelgeving en sociaal vlak. De methodiek van het Wijkkompas gaat uit van knooppunten die niet per se in een vaste volgorde staan. Het Wijkkompas is een regie-instrument dat overzicht in die lijnen brengt én resultaatgericht is. Ik gebruik het als gemeenschappelijke taal met partners zoals bewoners en woningcorporaties. Het Wijkkompas is een mix van projectaanpak en procesaanpak; ik gebruik de methode ook als basis voor rapportages.”

Het Wijkkompas werd symbolisch overgedragen door Stroomversnelling-directeur Ivo Opstelten (r) aan Platform31-directeur Victor Everhard (l). De teams van beide organisaties deden hetzelfde – symbool voor de afgelopen maanden waarin zij hard hebben gewerkt aan een warme overdracht.  Vlnr: Wouter Kersten, Emy Vijverberg, Alissa Kerklingh, Marlien Sneller en Yael Aartsma.

Het Wijkkompas werd symbolisch overgedragen door Stroomversnelling-directeur Ivo Opstelten (r) aan Platform31-directeur Victor Everhardt (l). De teams van beide organisaties deden hetzelfde – symbool voor de afgelopen maanden waarin zij hard hebben gewerkt aan een warme overdracht.  Vlnr: Wouter Kersten, Emy Vijverberg, Alissa Kerklingh, Marlien Sneller en Yael Aartsma.

Over Stroomversnelling

Stroomversnelling is een vereniging die innoveert in de praktijk binnen het domein van de energietransitie van woningen en wijken. Dat doen ze met haar leden die de gehele keten beslaan van gemeente, corporaties, bouwers tot toeleveranciers. Daarnaast zorgt Stroomversnelling voor de juiste randvoorwaarden in wet- en regelgeving door een sterke lobby. Het ledenbestand is divers. Er zijn grote en kleine partijen, landelijk en lokaal en het varieert van bouwer tot corporatie tot gemeente. Nog belangrijker is dat al deze leden koplopers zijn die samen met Stroomversnelling uitkijken naar kansen en mogelijkheden om impact te maken op de energietransitie in Nederland.

Contact

Denise van den Broek 06 57 94 23 20

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan