Publicatie Omgevingswet

De omgevingsvergunning voor buitenplanse omgevingsplanactiviteiten

Leergang Op dezelfde leest: supplement 2022-1

5 juli 2021
Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling samenvoegen en vereenvoudigen, ruimte geven aan nieuwe initiatieven en lokaal maatwerk mogelijk maken. Een grote verandering, terwijl alles gewoon doordraait en initiatieven zich blijven aandienen. Veel van de nieuwe initiatieven zullen niet passen binnen de regels van het (tijdelijke) omgevingsplan. Denk aan uitbreiding van bedrijven of woningbouw, maar ook aan functiewijziging. Andere procedures en andere toetsingskaders gaan gelden. In dit supplement van Op dezelfde leest, leert u hoe u hiermee om kunt gaan.

Auteur(s)

Buitenplanse omgevingsvergunning

Voor het regelen van initiatieven die niet passen binnen het (tijdelijke) omgevingsplan, zijn er grofweg twee mogelijkheden: de gemeente wijzigt het omgevingsplan voor die specifieke locatie of de gemeente wijkt af van het omgevingsplan met een omgevingsvergunning voor een omgevingsplanactiviteit. Het nieuwe supplement van Op dezelfde leest richt zich op die buitenplanse omgevingsvergunning. U krijgt inzicht in het instrument, met aandacht voor de juridische aspecten en de praktische toepassing.

De focus ligt daarbij op het gebruik van de buitenplanse OPA tijdens de transitiefase; ervan uitgaande dat de buitenplanse OPA in deze fase sneller en eenvoudiger is dan het wijzigen van het (tijdelijk deel van het) omgevingsplan. Uitgangspunt is dat er nog geen wijziging van het omgevingsplan van rechtswege naar een ‘echt’ (deel van het) omgevingsplan heeft plaatsgevonden. In dit supplement vindt u de wetstechnische uitleg en duiding van dit onderwerp. We illustreren de mogelijkheden met praktijkvoorbeelden en geven praktische adviezen over concrete acties die gemeenten kunnen ondernemen om voorbereid te zijn op de komende transitiefase.

Bent u benieuwd naar de inhoud van het supplement? Bekijk dan het Inkijkexemplaar (pdf, 468 kB)

U kunt het supplement (pdf) bestellen tegen betaling van €199,- voor partners (€299,- voor niet-partners) excl. 21% btw via Platform31. U ontvangt het digitale pdf-bestand en de factuur. Neem hiervoor contact op!

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan