Tool Gezondheid en zorg Kwaliteit leefomgeving

De Leefplekmeter: bouwen aan een gezonde, veilige en fijne leefomgeving

9 juli 2025
De Leefplekmeter laat in één oogopslag zien wat goed gaat in een wijk, dorp of buurt – en wat beter kan. Het is geen meetinstrument, maar een hulpmiddel om in gesprek te gaan. Met bewoners, collega’s of samenwerkingspartners. Je kijkt samen naar veertien thema’s, zoals veiligheid, buitenruimte, voorzieningen en sociale samenhang. De Leefplekmeter helpt je om het gesprek te starten en nieuwe inzichten op te doen.

In samenwerking met

De plek waar je woont, werkt of opgroeit, heeft invloed op je gezondheid. Woon je in een buurt met veel groen, veilige straten en goede voorzieningen? Dan is de kans groter dat je vaker naar buiten gaat. Om te bewegen, te ontspannen of om anderen te ontmoeten. Een passende leefomgeving maakt gezond leven makkelijker.

Drie versies – voor elke doelgroep

GezondIn (Pharos en Platform31) ontwikkelde de Leefplekmeters voor verschillende doelgroepen. Zo kun je met iedereen in gesprek, jong en oud.

  • Standaardversie: Geschikt voor volwassenen. Je vult samen met bewoners of professionals de 14 thema’s in en vult scores in het spinnenweb in. Zo zie je direct waar jouw leefplek sterk of zwak scoort.
  • Versie in B1 (eenvoudige taal): Focus op begrijpelijkheid: eenvoudig taalgebruik en directe vragen mét korte instructie. Ideaal voor iedereen die heldere taal nodig heeft. Een handige gebruikshandleiding maakt inzetten laagdrempelig. Bovendien kun je per thema eenvoudig aangeven: “Wat gaat goed? Wat kan beter?”
  • Kinderversie: Speciaal ontwikkeld voor kinderen en jongeren, met eenvoudige visuele invulvorm en aansluiting bij hun leefwereld. Ontwikkeld in samenwerking met de HAN en gebaseerd op ervaringen uit het KRAKE-project. Ook als Duitse ‘Lebensweltskala’ beschikbaar.

Wat komt eraan?

GezondIn werkt aan een jongerenversie van de Leefplekmeter, specifiek afgestemd op 12‑25‑jarigen. Praktijktesten en een duidelijke handleiding volgen – hou de website in de gaten voor updates.

Leefplekmeter handleiding groepsgesprek

Leefplekmeter (standaard-, B1-, kinderversie en handleiding)

* geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox?

* geeft vereiste velden aan