De energietransitie als verbinder van platteland en stad

14 mei 2020
Het landelijk gebied staat in de belangstelling als het gaat om opwek van duurzame energie. Dat zorgt voor versterking van de relatie tussen platteland en stad. De discussie hierover gaat vooral over hoe ‘de pijn’ zo eerlijk mogelijk verdeeld kan worden. Deze publicatie pleit ervoor om in plaats daarvan kansen te identificeren en bijvoorbeeld plekken waar energie wordt opgewekt een concrete impuls te geven.

Auteur(s)

Sabina Gietema en Mark Westerhuis

Deze publicatie levert een bijdrage aan het in beeld brengen van deze kansen. Hiervoor zijn relevante rapporten geanalyseerd, en is gesproken met experts van overheden en uit de wetenschap. Door middel van een analyse van de kansen en het tonen van regionale praktijkvoorbeelden die hierop inspelen verkent de publicatie de volgende vier richtingen:

  • Bewonersparticipatie: bewoners dan wel maatschappelijke organisaties van platteland en/of stad zijn (mede-) eigenaar van de energie-installatie.
  • Regionale omstandigheden: het initiatief laat zien dat bestaande (economische) omstandigheden op creatieve wijze kunnen worden gebruikt om duurzame energie op te wekken, waarmee een koppeling ontstaat tussen energie en andere economische activiteiten.
  • Bijdrage ruimtelijke kwaliteit: het initiatief draagt bij aan een verbeterde ruimtelijke kwaliteit.
  • Investeringen voor de regio: de lokale gemeenschap profiteert mee van de financiële opbrengsten van het initiatief.

Er gebeurt al veel op het gebied van de organisatie van lokaal eigenaarschap van duurzame energie. Ook zijn er veel ideeën over de manier waarop energie kan bijdragen aan ruimtelijke kwaliteit. Uit de gesprekken die Platform31 voerde, blijkt echter dat er grote behoefte is aan inzicht hoe duurzame energie te verbinden is met de opgaven van het platteland, en hoe energie een rol kan spelen in het regionale profiel. Hoe ‘past’ energie in een regio?

Het is de verwachting dat gesprekken tussen platteland en stad rondom het thema duurzame energie binnenkort een nieuwe fase in gaan, bijvoorbeeld naar aanleiding van een Regionale Energiestrategie (RES). Wij hopen deze publicatie inspiratie de betrokken partijen inspireert.

De-energietransitie-als_verbinder-tussen-stad-en-platteland

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan