Publicatie Omgevingswet

De bruidsschat en het omgevingsplan

30 januari 2020
De eerste jaren na de inwerkingtreding van de Omgevingswet vormen een overgangsperiode. Dit geldt bij uitstek voor de overgang van bestemmingsplan naar omgevingsplan. In het omgevingsplan landen bijvoorbeeld veel regels die eerder op Rijksniveau gelden. Gemeenten hebben een grote vrijheid bij de keuze hoe ze daarmee omgaan. Om de overgang soepel te laten verlopen, krijgen gemeenten een bruidsschat mee, die inzicht geeft in Rijksregels die ze op termijn zelf moeten regelen.

Auteur(s)

Inhoud bruidsschat

In het supplement besteden we aandacht aan de inhoud van de bruidsschat. Hiermee krijgt u inzicht in de regels die het Rijk nu nog regelt, maar die gemeenten op termijn moeten regelen. De breedte van deze onderwerpen illustreert goed wat het inhoudelijke verschil is tussen een bestemmingsplan en een omgevingsplan. Over de onderwerpen uit de bruidsschat kunnen gemeenten in de toekomst veel meer zelf regels bepalen. Dit geldt met name voor het onderwerp milieu, maar ook voor andere onderwerpen als vergunningvrij bouwen.

Vergunningverlening en transitiefase

In dit supplement gaan we in op de samenhang met de andere regelingen die ond

er de Omgevingswet vallen (zoals het Besluit activiteiten leefomgeving). Daarnaast gaat dit supplement in op de juridische status van de bruidsschat en de manier waarop u hiermee om kunt gaan in de transitiefase. De focus ligt hierbij op de vraag hoe ontwikkelingen kunnen worden gefaciliteerd.

Inkijkexemplaar

Bent u benieuwd naar de inhoud van het supplement? Bekijk dan het Inkijkexemplaar (pdf, 256 kB)

U kunt het supplement (pdf) bestellen tegen betaling van €199,- voor partners (€299,- voor niet-partners) excl. 21% btw via Platform31. U ontvangt het digitale pdf-bestand en de factuur. Neem hiervoor contact op!

Contact

Maarten Hoorn Wonen en ruimte 06 10 15 67 08 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan