Praktijkvoorbeeld Corporaties en sociale huur

Corporaties ruilen woningen om sneller te kunnen verduurzamen

12 oktober 2022 | Leestijd: 2 minuten
Met een vastgoedruil geven twee Eindhovense woningcorporaties een impuls aan het verduurzamen van hun bezit. Met de ruil wisselen bijna 1.100 woningen van eigenaar. De deal levert miljoenen euro’s op aan investeringsruimte.

Auteur(s)

Woningcorporatie Woonbedrijf ruilt eind dit jaar 442 energiezuinige woningen in Nuenen en Waalre tegen 655 woningen van Wooninc. in Eindhoven en Geldrop. Deze woningen zijn minder energiezuinig en toe aan renovatie of sloop-nieuwbouw. Woonbedrijf gaat daarover met de huurders in gesprek.

Inspirerend voorbeeld

Volgens de corporaties is de ruil de grootste vastgoedtransactie in de Nederlandse corporatiesector. De Eindhovense corporaties zijn hiermee een inspirerend voorbeeld voor het verduurzamen van sociale huurwoningen, een uitdaging waar ook collega-corporaties voor staan.

De opgave is groter en urgenter dan ooit, zeggen de twee partijen. Maar niet elke corporatie heeft het geld om te investeren in het tempo dat de huurdersorganisaties, gemeente Eindhoven en de Eindhovense corporaties in 2018 afspraken in het Duurzaamheidspact. Woonbedrijf heeft grotere investeringsmogelijkheden dan Wooninc. Door de ruil kunnen beide corporaties toch flinke stappen zetten met hun ambities voor een energiezuinige woningvoorraad.

12.000 labelstappen

Wooninc. kan door deze ruil het bezit flink verduurzamen en deels gasloos maken. Woonbedrijf gaat de vijf geruilde complexen aanpakken door renovatie of sloop-nieuwbouw. Mogelijk is er ruimte voor uitbreiding van het aantal woningen door verdichting op locatie. Gezamenlijk zorgen Wooninc. en Woonbedrijf met deze ruil voor 3.350 gasloze woningen extra en gaan de energielabels van hun woningbezit met 12.000 stappen vooruit.

Financiële ruimte

In het Eindhovens Dagblad licht directeur-bestuurder Angela Pijnenburg van Wooninc. toe dat met de deal 85 miljoen euro beschikbaar komt, die was gereserveerd voor de te ruilen complexen. Wooninc. gebruikt dit onder andere om extra te investeren in woningen voor senioren en woonwagenbewoners. Daarnaast kan Wooninc. het verkoopprogramma afbouwen, nu er door de ruil voldoende geld beschikbaar blijft om te investeren in de eigen woningen. Door de streefhuren bij nieuwe verhuring te verlagen, kan de corporatie ook de betaalbaarheid verbeteren.

Directeur-bestuurder Ingrid de Boer van Woonbedrijf kondigt aan dat haar corporatie na de ruil 100 miljoen euro investeert in verduurzaming van het nieuwe bezit. Door deze ruil kan Woonbedrijf zich terugtrekken uit twee niet-kerngebieden – de gemeenten Nuenen en Waalre. Voor Wooninc. sluit het nieuwe bezit goed aan op de het vastgoed en de voorzieningen die de corporatie al heeft. Wooninc. kan zo beter bijdragen aan de leefbaarheid in Waalre en Nuenen.

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan