Circulaire economie in verduurzaming van bestaande wijken

27 mei 2020
Het eerste experiment binnen het programma ‘Circulaire economie in verduurzaming van bestaande wijken’ koppelt de mogelijkheden van circulariteit aan het aardgasvrij maken van wijken.

Auteur(s)

Wouter Kersten, Paola Huijding en Teun Loeffen

Om onderzoek te doen naar de mogelijkheden op het niveau van de lokale overheid, heeft Platform31 in samenwerking met de gemeente Den Helder een experiment uitgevoerd. Dit vond plaats in de Schouten en Schepenenbuurt, onderdeel van de wijk De Schooten. Hiervoor wordt in hoofdstuk 1 de wijk in kaart gebracht door middel van open data van Het Kadaster en het CBS. Dit levert een wijkprofiel waarin zowel de technische als de sociaaleconomische eigenschappen van de wijk visueel worden weergegeven.

In het tweede hoofdstuk wordt de koppeling tussen de energietransitie en circulariteit onderzocht, specifiek tegen de achtergrond van de verduurzaming van een wijk. Hier komt ook de ontwikkeling van de roadmap circulariteit aan bod, en hoe deze ontworpen is zodat alle gemeenten deze kunnen gebruiken.

Hoofdstuk drie geeft antwoord op de vraag “Hoe kun je als gemeente beleid op het gebied van circulaire bouweconomie op de R-ladder plaatsen, en de buurt verbinden met bovenliggende niveaus?” door de relatie tussen het Rijk, de provincie en het lokale niveau te verkennen. Op deze manier kunnen gemeenten beter bepalen op welk schaalniveau het effectief is om circulaire maatregelen te nemen. De R-ladder kan hierbij als indicator voor het bepalen van ambitieniveaus fungeren.

 

Tutorial van Paola Huijding bij de roadmap

circulaire-economie-in-verduurzaming-van-bestaande-wijken

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Wouter Kersten 06 57 94 37 51 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan