Animatie: samenwerken aan aardgasvrije en frisse basisscholen
Het innovatieprogramma ‘Aardgasvrije en frisse basisscholen’ helpt schoolbesturen en gemeenten op weg met de transitie naar aardgasvrije scholen.
De school is een knooppunt in onze samenleving en heeft een verbindende functie in de wijk. Het is niet alleen een plek waar kinderen onderwijs krijgen, maar ook een plek waar mensen samenkomen, elkaar ontmoeten en waar buurtactiviteiten plaatsvinden. Door schoolgebouwen te verduurzamen, kunnen gemeenten en schoolbesturen een voorbeeldfunctie vervullen in de energietransitie. Een aardgasvrije school kan de energietransitie op gang brengen, maar tegelijkertijd ook als ‘buurthub’ leerlingen, ouders, wijkbewoners, professionele partijen en hun activiteiten in de buurt verbinden. Meer weten over de kansen van een aardgasvrij schoolgebouw? Bekijk dan de animatie:
Kijk voor achtergrondinformatie en praktijkvoorbeelden op www.aardgasvrijescholen.nl. Lees bijvoorbeeld het interview met wethouder Chantal Broekhuis van de gemeente Utrechts Heuvelrug. Ze vertelt over wat het verduurzamen van basisschool De Zonheuvel in Driebergen betekende voor de wijk.
Aardgasvrije basisscholen die bijdragen aan de klimaatdoelstellingen en tegelijkertijd een gezond binnenklimaat hebben. Dat is de beoogde opbrengst van het innovatieprogramma Aardgasvrije en frisse basisscholen. Platform31 en Ruimte–OK verzorgen de uitvoering van het programma in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, het ministerie van OCW, de VNG en de PO-raad.