Analyse, duiding en reflectie Rijksbegroting 2021

Nederland sterker uit de crisis door de weerbaarheid, veerkracht en schokbestendigheid van de samenleving te vergroten

19 november 2020
Wat zijn de belangrijkste maatregelen en beleidsvoornemens van het kabinet voor 2021 en wat betekent dit voor stad en regio? Dat is de vraag die ieder jaar centraal staat in onze analyse van de Rijksbegroting. Direct in de week na Prinsjesdag verscheen de samenvatting van de Rijksbegroting 2021. Deze publicatie zet de maatregelen en beleidsvoornemens van het kabinet in perspectief: welke opgaven en ontwikkelingen komen er op stad en regio af, hoe gaat het kabinet daarmee om en wat vinden we daarvan?

Auteur(s)

Gevolgen coronacrisis

De Rijksbegroting van 2021 staat vanzelfsprekend grotendeels in het teken van de gezondheids-en economische crisis als gevolg van COVID-19. Er worden ongekende maatregelen genomen om de gezondheidszorg niet te overbelasten en de economie zo goed als het gaat draaiende te houden. Een aantal structurele vraagstukken (denk aan mismatches op de arbeidsmarkt, het woningtekort, de tekorten in het sociaal domein, de problemen met de uitvoering van beleid, de transitie naar een duurzame samenleving etc.) worden deels benoemd, maar met deze begroting nog niet opgelost. De meest fundamentele keuzes worden doorgeschoven naar het nieuwe kabinet. Na jarenlange stelselhervormingen, is het nu zaak om het beleid te vernieuwen. Het is onze centrale boodschap dat de negatieve maatschappelijke gevolgen van de coronacrisis (en toekomstige crisissen) kunnen worden verkleind door de weerbaarheid, veerkracht en schokbestendigheid van de samenleving te vergroten.

Analyse__duiding_en_reflectie_Rijksbegroting_2021 (1)

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Joost van Hoorn Economie en bestaanszekerheid 06 57 94 36 56 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan