Aan de slag voor het brede mkb

Wat steden, regio’s en het Rijk voor het brede mkb kunnen doen

20 maart 2019
Digitalisering, verduurzaming, globalisering, Brexit en een tekort aan gekwalificeerd personeel. Ondernemers uit het midden- en kleinbedrijf (mkb) staan voor een aantal grote uitdagingen. Het gaat nu goed met de economie en met het mkb, maar veel kleinere ondernemers hebben moeite de snelle ontwikkelingen bij te benen. Ondernemers zijn zelf als eerste aan zet om hun onderneming concurrerend te houden en te vernieuwen. Het MKB-Actieplan van staatssecretaris Mona Keijzer (ministerie van EZK) trekt extra geld uit om het mkb te prikkelen en ondersteunen bij hun grote uitdagingen. Dat moeten Rijksoverheid, uitvoeringsorganisaties en regionale overheden samen doen. De grote vraag is echter: wat werkt nu eigenlijk en wat kunnen steden, regio’s en het Rijk voor het brede mkb doen?

Auteur(s)

Joost van Hoorn, Janneke ten Kate, Erwin Riedstra, David Louwerse, Joeri van den Ende

Om dat te leren, inventariseerde Platform31 twintig succesvolle praktijkvoorbeelden van regionale initiatieven die de groei en ontwikkeling van ondernemerschap bevorderen. We onderzochten wat werkt om mkb-ondernemers in de volle breedte te ondersteunen, prikkelen en verleiden om te vernieuwen en innoveren. Dit zorgt er namelijk voor dat bedrijven een groeiende arbeidsproductiviteit laten zien en ook in de toekomst succesvol kunnen blijven. We keken hierbij specifiek naar initiatieven (interventies, aanpakken, maatregelen, projecten) op het vlak van personeel, financiering en innovatie. De wens is om te leren van elkaar en te achterhalen wat nu daadwerkelijk werkt, zodat partijen de lessen en inzichten uit andere regio’s in hun eigen situatie kunnen toepassen. Dit betekent dat we in de inventarisatie van succesvolle praktijkvoorbeelden op zoek gingen naar de werkzame bestanddelen van een aanpak.

Direct aan de slag

Met de lessen, aanbevelingen en praktijkvoorbeelden in deze publicatie kan iedereen die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van de economie van steden en regio’s – en actief is op de ondersteuning van het mkb – direct aan de slag om op regionaal niveau te komen tot afspraken en acties voor een gezamenlijke beleidsinzet voor het mkb.

Twee delen

De publicatie bestaat uit twee delen:

  • In deel 1 presenteren we de belangrijkste lessen, inzichten, conclusies en aanbevelingen over wat werkt om het brede mkb te ondersteunen. En we gaan dieper in op de vraag hoe partijen op regionaal niveau kunnen komen tot een optimale ondersteuningsinfrastructuur voor het brede mkb.
  • Deel 2 van deze publicatie beschrijft de twintig bestudeerde praktijkvoorbeelden.
Aan-de-slag-voor-het-brede-mkb

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Joost van Hoorn Economie en bestaanszekerheid 06 57 94 36 56 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan