Publicatie Woonzorgvisie

Aan de slag met de serviceflat in Nederland

Adviezen voor vernieuwing op het gebied van zorg, woon-service concept en financiering van transformatie

21 maart 2017
Nederlandse ouderen willen zo lang mogelijk zelfstandig wonen. Daarop anticipeert de overheid met de hervorming van de langdurige zorg. Onder een deel van de ouderen, zo blijkt inmiddels uit onderzoek, bestaat de behoefte aan beschut wonen in serviceflats onder eigen regie en wensen.

Auteur(s)

Netty van Triest, Tineke Lupi, Peter Bisschop, Janbart van Ginkel , Wibout Dragt

Veel serviceflats hebben de afgelopen tijd, dikwijls met ondersteuning van externe adviseurs, het dienstenpakket flexibeler en goedkoper gemaakt, zodat bewoners zelf kunnen kiezen waar ze gebruik van willen maken. Samen met een aantrekkende woningmarkt, heeft dit nieuwe belangstelling opgeleverd. Tegelijkertijd liet het onderzoek zien dat veel complexen grote leegstand en waardedaling van de koopappartementen kennen, doordat ze niet meer goed aansluiten op de huidige markt. Het gebouw is zowel aan de binnen- als buitenkant vaak verouderd en vertoont niet zelden technische gebreken. Besturen van serviceflats hebben behoefte aan concrete oplossingen en handvaten voor de vernieuwing van de serviceflat.

Dit rapport biedt adviezen voor vernieuwing op het gebied van zorg, woon-service concept en financiering van transformatie. Serviceflats kunnen de adviezen en aanbevelingen zien als handvatten in hun transformatieproces. Daarnaast schetst het rapport mogelijkheden voor financiering van specifieke onderdelen van de renovatie van het gebouw. Het bevat handvatten die serviceflats kunnen helpen bij de financiële onderbouwing van de fysieke transformatie, die in de praktijk uiteraard afhankelijk is van de keuzes die bewoners en bestuurders maken.

Dit traject is uitgevoerd in opdracht van het ministerie van BZK en in partnerschap met VvE Belang, RVO en Achmea.

170315_Aan_de_slag_met_de_serviceflat_in_Nederland_def

"*" geeft vereiste velden aan

Hidden
Hidden
Hidden
Pdf bestanden
Hidden

Contact

Netty van Triest 06 57 94 35 26 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan