Wonen met een plus in de bestaande bouw
Wonen in zorgzame gemeenschappen biedt voordelen voor senioren én voor organisaties. Een factsheet met inzichten uit zeven pilots.
19 juni
In samenwerking met
Goede samenwerking tussen gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en senioren zelf helpt senioren langer zelfstandig te wonen, én geeft meer werkplezier bij de betrokken organisaties. Dat is wat we zien in concepten als de Lang Leven Thuisflats (Amsterdam), het Wonen met een Plus (Rijswijk) of de Thuisplusflats (Rotterdam). Maar hoe komen deze arrangementen tot stand, hoe zien ze eruit en wat zijn condities voor succes? In dit webinar nemen we je mee in de theorie en praktijk van deze geclusterde woonvormen in de bestaande bouw. Ofwel: Wonen met een plus-concepten.
Door dubbele vergrijzing, personeelstekorten, minder vrijwilligers en toenemende druk op mantelzorgers groeit de urgentie om wonen, welzijn en zorg beter te verbinden. Er is behoefte aan preventieve strategieën die bijdragen aan passend wonen voor senioren, efficiënte inzet van zorgpersoneel, meer focus op preventie en toegankelijke ouderenzorg – nu én in de toekomst. Nieuwbouw alleen is niet genoeg. Hoe kunnen we samen geclusterd wonen realiseren in bestaande gebouwen?
Met het Wonen met een plus zetten organisaties in op het creëren van vitale zorgzame gemeenschappen, waarin bewoners zelfstandig wonen in een gemeenschap van mensen die naar elkaar omzien. Zorg is aanvullend aanwezig op basis van samenredzaamheid. Er is geen standaardmodel, maar belangrijke elementen zijn:
Foto: Alex Schröder
Deze woonvorm biedt voordelen voor bewoners én organisaties, en draagt bij aan toegankelijke, betaalbare zorg. In steeds meer gemeenten werken woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties samen aan dergelijke arrangementen. Dat is uitdagend, maar wél mogelijk. Met dit webinar willen we je inspireren, voorbeelden delen en jou helpen bij het realiseren van zorgzame gemeenschappen in bestaande wooncomplexen.
(Beleids)adviseurs en strategen van gemeenten, woningcorporaties, zorg- en welzijnsorganisaties en ouderenvertegenwoordigers. Ook burgerinitiatieven zijn van harte welkom.
Tijdens het webinar delen we, onder leiding van Heleen Stigter (Aanjaagteam Wonen Welzijn Zorg voor Ouderen), inzichten en dillema’s, en worden twee inspirerende voorbeelden toegelicht.