Sociaal-ruimtelijke agenda voor de leefomgeving van de wijk

2 september

15:00-16:00 Online

Inschrijven/Aanmelden

Een ommetje maken, een praatje met de buurvrouw, boodschappen doen bij de winkel om de hoek: de buurt is ons ankerpunt. Daar, in die paar straten, dat ene pleintje, komen we samen, voelen we ons thuis. Maar een gezonde, sociale en veilige leefomgeving komt niet vanzelf tot stand. Platform31 ontwikkelde een handreiking met praktische tips voor gemeenten en hun samenwerkingspartners voor het opstellen van een sociaal-ruimtelijke agenda voor de wijk. Tijdens dit webinar lichten we de handreiking toe en delen we ervaringen uit de praktijk.

Achtergrond

Er is steeds meer aandacht voor de invloed van de fysieke leefomgeving van mensen – hun straat, plein, park, buurt of wijk – op hun gezondheid, welzijn en veiligheid. Toch is het nog niet gangbaar om hier bij het ontwerp en de inrichting van wijken rekening mee te houden. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende aantrekkelijke ontmoetingsplekken. Platform31 stelde een handreiking op voor professionals uit het ruimtelijke en het sociale domein met suggesties voor het sociaal-ruimtelijk agenderen van de leefomgeving in de wijk. We richten ons op thema’s voor de leefomgeving en het proces/opdrachtgeverschap/en betrokkenheid van de gemeenschappen/bewoners. De handvatten helpen om te werken aan een buurt- of wijkaanpak met oog voor een gezonde leefomgeving.

Wat gaan we doen?

Gebiedscoalitie Limbeek in Eindhoven laat zien hoe zo’n integrale wijkgerichte aanpak eruitziet. Vooruitlopend op grotere ingrepen zijn de partners van de gebiedscoalitie met direct zichtbare acties voor en mét inwoners gaan werken. Inmiddels is er bijvoorbeeld – omdat inwoners behoefte hadden aan een ontmoetingsplaats – een make-over van het kleine buurthuisje gerealiseerd. Dit op weg naar een ontmoetingsruimte waar de hele buurt samen kan komen.

Nancy van Loon (Woonbedrijf Eindhoven) vertelt hoe corporatie, gemeente, welzijn en politie samen optrekken met bewoners en via placemaking activiteiten werken aan een inclusieve ontmoetingsplek. De gemeente, de corporatie, welzijnsorganisatie en politie werken daar stap voor stap toe naar een gebiedsgerichte aanpak ‘nieuwe stijl’. Die aansluit op wat de inwoners belangrijk vinden en hen meer regie geeft. Deze vernieuwende aanpak vraagt om een sterke professionele verbinding om bewoners meer zeggenschap te geven.

Voor wie?

Professionals en bewonersvertegenwoordigers die zich bezighouden met wonen, welzijn, zorg, veiligheid, gezondheid en/of het inrichten van de (gezonde en sociale) leefomgeving. Overige geinteresseerden zijn ook van harte welkom.

Wat levert deelname jou op?

  • Concrete tips en aanbevelingen vanuit de handreiking van Platform31 op basis van verruimde ambities voor de leefomgeving, vijf sociaal-ruimtelijke thema’s en vijf procesaanbevelingen voor sociaal-ruimtelijk ontwerpen.
  • Concrete voobeelden uit de praktijk in Limbeek: hoe in deze wijk gewerkt wordt aan integrale gebiedsaanpak nieuwe stijl, met regie van bewoners.

Aanmelden

Meld je boven- of onderaan de pagina aan. Na aanmeling ontvang je de deelnamelink voor het webinar.

Contact

Myrthe Sietsma 06 57 94 30 86 LinkedIn
Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox?

* geeft vereiste velden aan