GezondInnovatie: lessen uit onderzoek en praktijk voor een gezonde leefomgeving

5 september

10:00-11:30 Online

Inschrijven/Aanmelden

In samenwerking met

Pharos ,
RIVM ,

Een goede leefomgeving in kwetsbare wijken verkleint gezondheidsverschillen

In dit GezondInnovatie-webinar hoor je actuele inzichten uit drie onderzoeksprojecten. We laten zien hoe gemeenten en partners samen met inwoners kunnen werken aan een gezonde leefomgeving. Van groener wonen tot meedenken over inrichting. Laat je inspireren door concrete praktijkvoorbeelden, leer wat werkt en ontdek hoe jij hiermee aan de slag kunt in jouw gemeente of organisatie.

Een gezonde leefomgeving draagt bij aan een betere gezondheid van mensen, maar de leefomgeving in een kwetsbare wijk is vaak juist minder gezond. Inwoners hebben daar te maken met een opeenstapeling van negatieve sociale en fysieke omgevingsfactoren. Dit vraagt om een andere manier van werken. Drie onderzoeken komen met inzichten om deze leefomgeving te verbeteren. Tijdens het GezondInnovatie-webinar van GezondIn (Pharos en Platform31) in samenwerking met ZonMw en RIVM, delen we deze inzichten voor zowel stadswijken als het landelijk gebied.

Voor wie?

Gemeentelijke beleidsstrategen en adviseurs op gebied van publieke gezondheid, sociaal domein en ruimtelijk beleid. GGD-adviseurs en experts van ontwerp- of adviesbureaus, en bewonersnetwerken die adviseren over de aanpak van de gezonde leefomgeving of hieraan meewerken.

Wat levert deelname jou op?

  • Kennis en inzichten uit actueel onderzoek naar een integrale aanpak voor de gezonde leefomgeving.
  • Inzicht in de praktijk van landelijke gemeenten hoe zij gezondheid in ruimtelijke plannen en uitvoering organiseren.
  • Handvatten om dit te vertalen naar je eigen werkcontext.

Programma

Tijdens het webinar komen de volgende vraagstukken aan bod:

  1. Hoe kom je in het landelijk gebied tot een gezonde(re) leefomgeving?
    We delen de lessen uit de werkplaats Gezonde leefomgeving in het landelijk gebied. Opgaven, beleid en oplossingen zijn in het landelijk gebied anders dan in een grootstedelijk gebied. Denk aan de terugloop van voorzieningen, de bereikbaarheid of de aanwezigheid van ziekteverwekkers rondom veehouderijen, terwijl de ambtelijke organisatie van gemeenten klein is. We belichten aan de hand van deze uitkomsten uit de werkplaats wat de uitdagingen zijn om gezondheid in ruimtelijke plannen in het landelijk gebied goed te laten landen.
  2. Hoe dragen veranderingen in de groene leefomgeving bij aan het verbeteren van de gezondheid van bewoners in kwetsbare wijken?
    Het project Groen Samenspel in Leiden, onder leiding van GGD Hollands Midden, onderzoekt hoe de groene leefomgeving de gezondheid van bewoners in kwetsbare wijken kan verbeteren. En, hoe bewoners meer gebruik maken van het groen. Daarnaast is onderzocht hoe veranderingen in de groene omgeving invloed hebben op de gezondheid en welke rol sociale cohesie hierin speelt. Er zijn interactieve communicatiemiddelen ontwikkeld om inwonerswensen te integreren in de groenbeleving- en ontwikkeling in de wijk. De betrokken onderzoekers delen lessen en belichten de ontwikkelde communicatiemiddelen.
  3. Hoe werk je samen met inwoners aan een gezonde leefomgeving?
    In het onderzoeksproject Een fijne wijk maken we samen zijn in twee Brabantse gemeenten bewoners gevraagd mee te denken over de inrichting en het gebruik van een gezonde leefomgeving. In nauwe samenwerking met inwoners, sleutelfiguren, maatschappelijke organisaties en de gemeenten zijn in verschillende werkvormen belangen, behoeften, motivatie en de (on)mogelijkheden die inwoners ervaren ten aanzien de gezonde leefomgeving opgehaald.

Aanmelden

Meld je boven-of onderaan deze pagina aan. Je ontvangt dan een email met de deelnamelink.

GezondInnovatielab: samen bouwen aan een gezonde leefomgeving

Hoe zorgen we voor een gezonde leefomgeving in buurt en wijk? Met een veelheid aan informatie en kennis is het soms lastig om te weten waar je moet beginnen. Hoe pak je dit aan en breng je fysieke en sociale domeinen samen? Kortom: hoe zet je de eerste stap? Met GezondInnovatie bieden we de tools en inspiratie om direct aan de slag te gaan. We organiseren in 2025 verschillende activiteiten als webinars, praktijklabs, een werkplaats-lab en de inspiratiedag.

Lees meer over GezondInnovatie: samen bouwen aan een gezonde leefomgeving in 2025

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn
Jesse Rinsma 06 30 17 60 31

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox?

* geeft vereiste velden aan