
De vernieuwende stad: Dag van de Stad 2025 in Enschede
In Enschede, de stad die zich keer op keer opnieuw uitvindt, komen op maandag 10 november stedelijke vernieuwers samen. Tijdens de negende Dag van de Stad duiken we met elkaar in innovatiekracht en verkennen we hoe steden zich aanpassen aan de opgaven van deze tijd.
Vernieuwing is onlosmakelijk verbonden met de ontwikkeling van steden, en zeker met Enschede. Van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog en de teloorgang van de textielindustrie tot de wederopstanding na de vuurwerkramp van 2000, laat de geschiedenis van Enschede zien dat vernieuwing noodzakelijk én mogelijk is.
Steden staan voor grote opgaven: sterke toename van inwoners, krappe woningmarkt, verduurzaming, energiearmoede, klimaatopgaven, veranderende geopolitieke verhoudingen en beperkte budgetten. Vernieuwen is slim én een noodzakelijke voorwaarde voor toekomstbestendige steden. Het thema van de Dag van de Stad 2025 is dan ook ‘De vernieuwende stad’.
Vernieuwing van dichtbij in Enschede
Tijdens de Dag van de Stad 2025 ontdek je de vernieuwingskracht van Enschede. De stad laat zien hoe technologische innovatie, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid samenkomen in concrete projecten. Denk aan samenwerkingen tussen bedrijven en de Universiteit Twente – de meest ondernemende universiteit van Nederland – die leiden tot vooruitstrevende oplossingen voor stedelijke uitdagingen. Vernieuwing zit in het DNA van de stad.
In zo’n twintig excursies gaan we stad en regio in: van de Spoorzone, waar nieuwe woningen en banen verrijzen, tot het familiehuis als laagdrempelige ontmoetingsplek in de wijk. We zien hoe industrieel erfgoed een nieuwe bestemming krijgt, en hoe beleid en cultuur elkaar versterken in de publieke ruimte. Ook de samenwerking met Duitsland op het gebied van veiligheid en ondermijning komt aan bod. En we kijken terug én vooruit in Roombeek, de wijk die na de vuurwerkramp opnieuw tot bloei kwam.