Verdieping Binnensteden en werklocaties Sociaal ondernemen

Kennisnetwerk Regionale Economie: vijf jaar leren en innoveren voor het mkb

11 juli 2025 | Leestijd: 4 minuten
Het Kennisnetwerk Regionale Economie (KRE) bestaat vijf jaar. Dit netwerk bundelt de denkkracht van inmiddels 2.200 beleidsmakers en uitvoerders van regionaal economisch beleid: om van elkaar te leren, vragen te stellen, praktijkvoorbeelden te delen en om samen te werken aan innovatieve oplossingen voor het mkb in de regio. We delen vijf mooie opbrengsten van afgelopen jaar.

Auteur(s)

Er gebeurt veel in Nederland om ervoor te zorgen dat het mkb sterk en wendbaar meebeweegt met de uitdagingen van deze tijd. In samenwerkingen tussen overheid en bedrijfsleven zijn al volop initiatieven en best practices ontwikkeld rond bijvoorbeeld circulaire bedrijfsprocessen en digitalisering. De online samenwerkingsomgeving van het Kennisnetwerk Regionale Economie (KRE) biedt ondersteuning en bevordering van ondernemerschap in stad en regio. Hier delen professionals van overheids- en intermediaire organisaties kennis, ervaringen, inzichten en praktijkvoorbeelden in nieuwsartikelen, populaire webinars en actieve (open en besloten) samenwerkingsgroepen. Hieronder selecteren we vijf belangrijke thema’s die het afgelopen jaar aan bod zijn gekomen en waar Platform31 aan heeft bijgedragen.

Leeromgeving Actieagenda mkb-Dienstverlening

Naast een besloten groep voor de Actieagenda mkb-Dienstverlening faciliteert het KRE sinds kort ook een digitale leeromgeving voor deze Actieagenda. Deze digitale leeromgeving is voor iedereen die regionaal aan de slag wil met dienstverlening voor het brede mkb. We delen hier kennis, praktijkvoorbeelden van collega’s uit het hele land en tools om professionals op weg te helpen en samen te werken aan een effectieve en resultaatgerichte aanpak voor betere dienstverlening aan het mkb.

De wijkeconomie

De wijkeconomie is de motor van de lokale (en stedelijke) economie. Het gaat om de economische activiteiten die zich direct afspelen binnen een wijk: van buurtwinkels en horeca tot sociale ondernemingen en informele initiatieven. Deze lokale dynamiek versterkt niet alleen de sociale samenhang, maar bevordert ook economische veerkracht. Door te investeren in wijkeconomie ontstaat een sterke verbinding tussen bewoners, ondernemers en de fysieke omgeving. Het biedt werkgelegenheid dichtbij huis, stimuleert lokale samenwerking en maakt wijken aantrekkelijker en leefbaarder. Bovendien biedt het een oplossing voor actuele uitdagingen zoals sociale ongelijkheid en cohesie, economische groei en leegstand.

Woon-werkbalans in theorie en in de praktijk

In het Nationaal Programma Ruimte voor Economie is een goede woon-werkbalans een belangrijke pijler. In de verkenning Woon-werkbalans: steden en regio’s op zoek naar evenwicht laat Platform31 zien hoe stedelijke regio’s hiermee omgaan, via interviews in drie regio’s en zes gemeenten. Door stedelijke groei is er behoefte aan meer woningen én werkplekken, met als doel dat mensen lokaal kunnen werken. Gemeenten zoeken naar ruimte op bedrijventerreinen en in woonwijken.

  • In dit webinar delen Almere en Delft hun aanpak. Almere werkt aan een sterk economisch profiel en gemengde woon-werkomgevingen. Delft zet in op wijkeconomie en hanteert een tien procent norm voor economische functies bij nieuwe vastgoedontwikkelingen. Wat zijn lessen en kansen?
  • In dit webinar is aandacht voor de aanpak van de Metropoolregio Amsterdam en de gemeente Amersfoort. Hoe kijken zij aan tegen de woon-werkbalans en hoe gaan zij hier beleidsmatig mee om?

Impact ondernemen

Steeds meer ondernemers leveren met hun werk een positieve maatschappelijke of ecologische bijdrage. Zij zetten zich bijvoorbeeld in voor kansen voor mensen met een beperking, afvalvermindering of armoedebestrijding in wijken. Deze ondernemingswijze noemen we ‘impact ondernemen’. Maar ondernemers die zo’n positieve bijdrage willen leveren, komen in de praktijk verschillende drempels tegen. Hoe kunnen gemeenten deze impact ondernemers effectief ondersteunen?

  • In dit webinar hoor je lessen uit de City Deal Impact Ondernemen. Haarlem laat zien hoe zij hun dienstverlening verbeterde en welke meerwaarde dat opleverde voor ondernemers, gemeente en stad.
  • In deze toolbox van de City Deal vind je handige tools voor ondersteuning bij impact ondernemen, per doelgroep.

Instrumenten Omgevingswet voor Ruimte voor Economie

De ruimte in Nederland is schaars. Door verschillende ruimtelijke opgaven, zoals de woningbouw en energietransitie, staat ook de ruimte op bedrijventerreinen onder toenemende druk. Hoe zorgen we ervoor dat er voldoende ruimte voor economie beschikbaar blijft? En welke instrumenten biedt de Omgevingswet hiervoor? De Handreiking Ruimte voor Economie – Hoe de instrumenten uit de Omgevingswet hiervoor te gebruiken van het Ministerie van Economische Zaken biedt antwoorden. Deze handreiking biedt inzicht in het nieuwe instrumentarium van de Omgevingswet en de toepassingsmogelijkheden hiervan voor ruimtelijk–economisch beleid en is erop gericht om ruimte voor economische activiteiten te waarborgen en te optimaliseren binnen het kader van de Omgevingswet.

  • Bekijk dit webinar waarin de auteurs van de handreiking Koos Seerden (RHO adviseurs) en Daan Hollemans (Antea Group) een en ander toelichten.
Uitnodiging: word lid van ons kennisnetwerk!

Het Kennisnetwerk Regionale Economie (KRE) is een community en platform voor iedereen die werkt aan ondersteuning van het mkb en ontwikkeling van de regionale economie. Het bundelt de denkkracht van beleidsmakers en uitvoerders in heel het land. Het biedt de mogelijkheid om van elkaar te leren, vragen te stellen, praktijkvoorbeelden te delen en samen te werken aan innovatieve oplossingen voor het mkb in jouw regio. ​Uit de recente deelnemerspeiling blijkt dat het netwerk steeds meer gewaardeerd wordt. Deelnemers geven aan dat het KRE hen helpt met nieuwe inzichten, contact met collega’s en beter zicht op actuele beleidsontwikkelingen tussen Rijk en regio.

Contact

Annemiek van Tol 06 12 82 49 24
Joost van Hoorn Economie en bestaanszekerheid 06 57 94 36 56 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox?

* geeft vereiste velden aan