Verdieping Bestaanszekerheid en armoede Gezondheid en zorg

Luisteren naar mensen in armoede verbetert gezondheidsonderzoek en -beleid

26 mei 2025 | Leestijd: 2 minuten
Neem ervaringen van mensen die leven in armoede serieus en betrek hen actief bij onderzoek. Het leidt tot beter beleid en effectiever onderzoek naar gezondheidsverschillen. Lector en hoogleraar Gera Nagelhout doet samen met mensen in kwetsbare posities onderzoek naar bestaanszekerheid en gezondheid. Door deze samenwerking ontstaat gelijkwaardigheid, wederzijds leren, vertrouwen én verandering.

In samenwerking met

Mensen met een lagere sociaaleconomische positie krijgen vaker te maken met gezondheidsproblemen, wat hun kansen op werk en inkomen verder onder druk zet. Zo ontstaat een negatieve spiraal, waarin problemen zich opstapelen en moeilijk te doorbreken zijn. Losse interventies, zoals een gezondheidsprogramma of inkomensondersteuning, bieden geen complete oplossing. De complexiteit van de situatie vraagt om een integrale aanpak, met oog voor gezondheid én bestaanszekerheid.

Lees het interview met Gera Nagelhout, lector Betrokken Wetenschap bij Avans Hogeschool en bijzonder hoogleraar Gezondheid en Welzijn bij mensen met een lage sociaaleconomische positie bij de Universiteit Maastricht, op:

gezondin.nu

 

Leerkring Bestaanszekerheid en Gezondheid

Bestaanszekerheid en gezondheid zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Mensen met financiële problemen ervaren vaak fysieke of mentale gezondheidsproblemen. En die kunnen het weer moeilijker maken om financieel stabiel te blijven. De inzichten van Gera Nagelhout zijn de opbrengsten van een leerkring over dit thema. In september start een nieuwe leerkring. Daarin bieden we gemeenten, GGD en partners de kennis en voorbeelden die helpen bij het versterken en versnellen van de lokale aanpak van bestaanszekerheid en gezondheid.

Meer informatie aan aanmelden

Het stimuleringsprogramma GezondIn, uitgevoerd door Pharos en Platform31, helpt Nederlandse gemeenten sinds 2014 met de lokale aanpak van gezondheidsverschillen.

Naar GezondIn

Contact

Annette Duivenvoorden 06 35 11 58 12 LinkedIn

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan