Verdieping Woningvoorraad benutten Huisvesting aandachtsgroepen

Bemiddelingsorganisaties helpen gemeenten en verhuurders bij stimuleren hospitaverhuur

14 mei 2025 | Leestijd: 5 minuten
Hospitaverhuur is een kansrijke en relatief eenvoudige oplossing om het woonruimtetekort terug te dringen. Bemiddelingsorganisaties helpen verhuurder, gemeente en de hospita zelf bij het organiseren ervan. Ze adviseren gemeenten over hoe zij hospitaverhuur kunnen faciliteren, bijvoorbeeld via Omgevingsplan of Huisvestingsverordening. Ze koppelen hospita en kamerhuurder aan elkaar. En ze adviseren potentiële hospita's met koudwatervrees; over de gevolgen van kamerverhuur voor uitkeringen en toeslagen, over huurdersrechten en over de afstemming met gemeente en hypotheekverstrekker.

Hospitaverhuur: een oplossing voor woningtekort

De woningmarkt kent een groot aantal uitdagingen. Er is een tekort aan woonruimte, vooral aan betaalbare woonruimte voor woonstarters en spoedzoekers. Tegelijkertijd wonen er door de vergrijzing steeds meer ouderen op leeftijd met zijn tweeën of alleen in ruime huizen. Met gemiddeld 53m² per persoon, wonen we in Nederland veel ruimer dan mensen in onze buurlanden. De gemiddelde woningbezetting in Nederland is bovendien fors lager dan een of twee generaties geleden. Hospitaverhuur zorgt voor een betere benutting van bestaande woningen. De potentie is groot: uit onderzoek blijkt dat een op de drie mensen in huis een kamer kan missen.

De voordelen van hospitaverhuur

Slim dus om deze vorm van woningdeling te stimuleren. Dat vraagt om actie van gemeenten, verhuurders, woningcorporaties en particulieren die overwegen kamer(s) te verhuren. De tijd dat hospita’s bemoeizuchtige oude dames waren met verplichte theekransjes is geweest. Iedereen die een kamer over heeft kan hospita worden. Maar je huis, keuken en badkamer delen, moet natuurlijk wel bij je passen.

Hospitaverhuur heeft voordelen voor zowel de huurder als voor de (private) verhuurder, woningcorporatie en gemeente. Denk aan:

  • Het biedt woonruimte binnen de bestaande woningvoorraad
  • Het biedt studenten, spoedzoekers en andere (jonge) woningzoekenden een prima (tijdelijke) woonplek: als adempauze of als eerste stap in hun wooncarrière.
  • Snelle oplossing (kan ‘morgen’ al)
  • Goedkoop (de kamers zijn er al)
  • Duurzaam (geen bouwactiviteiten nodig)
  • Het is gezellig (biedt aanspraak)
  • Nabuurschap (iemand kijkt naar je om)
  • Kan ondersteuning en lichte zorg bieden (kan wederzijds)
  • Levert draagvlak op voor voorzieningen (in ontvolkte wijken)
  • Leert mensen samen te wonen
  • Levert een zakcentje op voor de hospita

Mythes ontkracht en belemmeringen aangepakt

Er bestaan hardnekkige mythes over de regelgeving rondom hospitaverhuur. Zo heerst het idee dat je je toeslagen en uitkeringen kwijtraakt als je een kamer verhuurt. Dit klopt veelal niet. Je huurtoeslag, kinderopvangtoeslag, zorgtoeslag, AOW en WW-uitkering mag je bijvoorbeeld gewoon houden bij het aangaan van een hospitacontract.  Ook is er angst dat de verhuurder niet meer van hun huurder ‘afkomen’ als ze eenmaal een kamer verhuren. Dat klopt niet helemaal: je kunt een jaar lang een kamer verhuren, zonder dat de huurder huurrechten opbouwt. Het is dan wel belangrijk dat je het contract binnen negen maanden opzegt.

Toch kent hospitaverhuur een aantal belemmeringen:

  • De belangrijkste voorwaarde om deze woningdeelvariant mogelijk te maken, is dat de gemeente toestaat dat je met meer dan één huishouden in een woning woont. De gemeente kan dit op verschillende manieren faciliteren: door dit toe te staan in het Omgevingsplan (voorheen bestemmingsplan) of in de Huisvestingsverordening, met of zonder vergunning.
  • Wanneer de gemeente hospitaverhuur toestaat, dan is het nodig dat ook woningcorporaties en andere verhuurders toestemming geven aan hun huurders om een lege kamer te verhuren aan een ander.
  • Tot slot kunnen ook eigenaar-bewoners een kamer in hun woning verhuren. Daar moet de hypotheekverstrekker echter toestemming voor geven. Op dit moment zijn er nog maar weinig partijen die dit doen. Huiseigenaren zonder hypotheek kunnen uiteraard vrij hun gang gaan.
  • Om de aanwezige hobbels weg te nemen werkt het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) aan een wetswijziging om hospitaverhuur gemakkelijker te maken.

Bemiddelingsorganisaties voor hospitaverhuur

Gemeenten, woningcorporaties en andere verhuurders hebben een sleutelrol in het mogelijk maken van hospitaverhuur. Velen staan positief tegenover deze woningdeelvariant, maar het ontbreekt hen aan tijd, kennis, kunde, geld, capaciteit of prioriteit. Inmiddels zijn er verschillende bemiddelingsorganisaties die kunnen zorgen voor een  ‘match’ tussen hospita en kamerhuurder. Of kunnen helpen bij het opzetten van een campagne in de gemeente. Of garanderen dat huren worden betaald en adviseren als er problemen zijn. Ze ontzorgen de eigenaar of verhuurder, de gemeente en ze zorgen er – bij verhurende organisaties – voor dat hospitaverhuur ‘in het werksysteem’ past.

We lichten een aantal bekende bemiddelingsorganisaties uit, met elk hun eigen focus en activiteiten.

  • Hospi Housing koppelt studenten, jongeren en starters aan lokale gastgezinnen en hosts. De organisatie is in Utrecht gestart en werkt inmiddels samen met gemeenten en onderwijsinstellingen in bijna alle grote studentensteden en met een aantal (koepels van) woningcorporaties door heel Nederland.
  • Hospitaworden.nl koppelt hospita’s aan (internationale) studenten en young professionals. De organisatie ondersteunt hospita’s op administratief, financieel, juridisch en technisch vlak. En biedt desgewenst 24/7 technische ondersteuning en een calamiteitendienst voor  huurders.
  • Onder de Pannen koppelt (dreigend) economisch dakloze mensen aan plaatsgenoten met een kamer over. Zodat zij rustig kunnen zoeken naar een duurzame oplossing. De organisatie helpt verhuurders met matching, verhuuradministratie, opzegging en staat garant voor de huur.
  • Kamers met Aandacht bemiddelt kamers voor jongeren van 18-23 jaar die net nog wat extra aandacht nodig hebben om zelfstandig te wonen; vaak gaat het om uitstroom uit een zorgorganisatie of preventie van dak- en thuisloosheid. Zij zijn te kwetsbaar om zelfstandig te wonen en te sterk voor begeleid wonen.
  • Samen in 1 Huis koppelt senioren aan jongeren. Door samen te wonen, ondersteunen ouderen en jongeren elkaar: dat maakt het leven voor beiden een stukje beter.

Draag je hospitaverhuur een warm hart toe, maar kom je er zelf niet aan toe: overweeg dan samenwerking met een bemiddelingsorganisatie.

Bemiddelings-organisatie Hospi Housing Hospitaworden.nl Onder de Pannen Kamers met Aandacht Samen in 1 huis
Algemene informatie
Actief sinds 2019 2016 2015 2020 2024
Doelgroep hospita’s Iedereen Iedereen Iedereen Iedereen Senioren
Doelgroep kamerhuurders Studenten, jongeren (internat.) Studenten en young professionals Economisch dakloze mensen Jongeren met lichte begeleiding Jongeren; net verdienenden
Actief in welk gebied Landelijk Universiteitssteden Randstad Landelijk, in 28 gemeenten Landelijk, in 100 gemeenten Regio Amsterdam (MRA)
Werkwijze
Contact In gesprek + digitaal In gesprek + digitaal In gesprek + met begeleider In gesprek + met begeleider Gesprek
Contactmoment Bij koppeling + daarna digitaal Doorlopend Doorlopend, met begeleider Met begeleider Bij koppeling + daarna
Wie betaalt de kosten? Student €295 Hospita
15% van maandhuur
Kosten via subsidies/ fondsen Kosten via gemeente of zorgverlener Hospita één maandhuur
Meer informatie
Website hospihousing.nl hospitaworden.nl onderdepannen.nl kamersmetaandacht.nl samenin1huis.nl
Onderdeel van een reeks webinars

Dit artikel is gebaseerd op een webinar over de rol van bemiddelingsorganisaties bij hospitaverhuur. Je kunt het webinar hier terugkijken.

Vanaf december 2024 tot de zomer van 2025 organiseren Platform31 en het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) een reeks webinars over het thema hospitaverhuur. De webinars richten zich telkens op een andere doelgroep of thema. Ze gaan in op de specifieke bijdrage die de verschillende doelgroepen kunnen leveren aan hospitaverhuur nieuwe stijl.

Contact

Frank Wassenberg 06 57 94 35 92 LinkedIn

Wil je meer weten over beter benutten van de bestaande woningvoorraad?

Ontvang nieuws van Platform31

Nieuws, publicaties en bijeenkomsten van Platform31 automatisch in jouw mailbox? Meld je dan aan voor onze tweewekelijkse nieuwsbrief over actuele ontwikkelingen in stad en regio.

Bekijk al onze nieuwsbrieven en updates

"*" geeft vereiste velden aan