Gent - Apps for Ghent

Apps for Ghent wil Gentse bedrijven en organisaties over de streep trekken om bij de keuze tussen ontsluiten van data of verkopen van data onder gesloten licentie te kiezen voor open data. De stad Gent is ervan overtuigd dat het openstellen van data een veel grotere return on investment kan creëren dan het doorverkopen ervan. Via evenementen en een wedstrijd willen zij de bewoners van de stad uitdagen om zelf applicaties rond de opengestelde datasets te ontwikkelen.

Doelstelling

De stad Gent wil middels Apps for Ghent bedrijven en particulieren stimuleren aan de gang te gaan met open data. Zij geven zelf het goede voorbeeld door doorlopend datasets online te zetten en bij te houden. Inmiddels is de databank uitgebreid met datasets van verschillende instellingen en bedrijven. Alle ontwikkelde apps richten zich op het verbeteren van de dienstverlening en beleving van de stad in Gent. Bewoners zonder de ‘skills’ om apps te bouwen kunnen hun idee voor een applicatie op de website posten. Veel apps richten zich op dienstverlening vanuit de overheid of op zelforganisatie van bewoners.

Waarom Smart?

Behalve data beschikbaar maken, moet deze data vervolgens wel gebruikt worden. Gent koppelt haar open data project aan een wedstrijd waarmee particuliren en bedrijven hun nieuwe app aan de man kunnen brengen. Naast een toename in het aantal apps voor de stedeling biedt het aanbod aan apps een interessant zicht op de vragen en behoeften van Gentenaren. Er zijn inmiddels ook een Apps for Leuven, Antwerpen en Amsterdam.


Uiteenlopende resultaten

De deelnemers aan hackatons en app ontwerpwedstrijden moeten aan één eis voldoen; voor de applicatie moet gebruik gemaakt worden van tenminste één gemeentelijke dataset. Tussen de prijswinnaars staan de meest uiteenlopende apps.

  • Het spel Ghendetta (2012) waarmee vier teams over de hele stad strijden om de districten door met Foursquare in te checken bij gelegenheden in Gent. Het team met de meeste check-ins in een district is baas van dat gebied. Deze app was in 2012 een rage onder studenten in de stad.
  • De app ‘Shop In Ghent’, waarmee je een shopsessie tot in de puntjes kunt coordineren, van de route langs je favoriete winkels tot de locatie van snacks, restaurants, openbare toletten en zelfs routes die geschikt zijn voor je stilettohakken allemaal overzichtelijk in één kaartje.
  • Verschillende ‘parkeer apps’. Waarop je kunt zien waar in de stad parkeerruimte vrij is.
  • Pharma-app, waarop je kunt zien waar de dichtstbijzijnde apotheek is, of deze in het weekend open is. Vanuit de app kun je de apotheek ook meteen bellen.

Meer informatie over Open Data Genttweets Smart Cities