AgendaStad2kopie

deel deze pagina via:

Wat een topstad

blog Jooske Baris

De succesfactoren die maken dat een stad hoog scoort, gaan opvallend vaak over de ‘zachte’ kant van de stad.

Lees verder

Database topsteden


Wat kan Rotterdam leren van Tokyo?


In 2050 wil de Zweedse stad Växjö een van de eerste ecosteden ter wereld zijn: met de laagste uitstoot kooldioxide per hoofd van de bevolking en onafhankelijk van fossiele brandstoffen. Aan de andere kant van de wereld groeit het aantal inwoners van het ‘Central Business District’ in Melbourne van 700 naar maar liefst 36.000 nieuwe inwoners.

Uit vijftien gerenommeerde onderzoeken bracht Platform31 de meest succesvolle (inter)nationale steden in kaart voor Agenda Stad en bundelde ze in een database. Deze steden springen eruit vanwege de kwaliteit van leven, duurzaamheid of leefbaarheid. Andere steden zijn uniek vanwege hun innovatieprojecten, samenwerkingsverbanden, ambities en doelstellingen. Doel is om deze succesverhalen te gebruiken voor de doorvertaling naar de Nederlandse praktijk. Wat kan Rotterdam leren van Tokyo?

In 2015 bepaalt het Rijk samen met de nationale steden het Nederlandse thema voor de Urban Agenda. De database ‘Topsteden en Toppraktijken’ is een eerste inventarisatie en groeit al naar gelang het verschijnen van nieuwe rapporten en innovatieve voorbeelden.

Platform31 maakte de analyse in het kader van Agenda Stad met
een bijdrage van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
Volg Agenda Stad op twitter twitter.com/AgendaStad